Szerző: Koi Tamás

2024. február 5. 09:28

Mi köze a deepfake Taylor Swiftnek az uniós törvényhozáshoz?

A héten számos fontos kérdésben konszenzus született az uniós tagállamok között, így a technológiai iparág legdinamikusabban fejlődő területét érintő egyik legfontosabb jogszabály, az AI Act is egy lépéssel közelebb került a hatályba lépéséhez.

Az elmúlt hetekben elárasztották a közösségimédia-platformokat, azok közül is elsősorban az X-et Taylor Swift deepfake fotói, melyek az énekest hiányos ruházatban ábrázolják. Csakhogy a fotók a valóságban soha nem készültek el, egytől egyig mesterséges intelligencia által készített deepfake-ek, melyek az énekesnő óriási rajongótáborát figyelembe véve ismételten remekül illusztrálják, hogy az AI zabolázatlan használata milyen problémákhoz vezethet.

Swift esete jó apropót adott arra, hogy az Európai Unió korszakalkotó AI-jogszabályának, az AI Actnek (vagy rövidítve AIA) a szükségességét a múlt pénteki tagállami csúcson nyomatékosítsa a Bizottság, és bár valószínűleg nem ez volt a döntő érv, a jogszabály létrejöttét az eredeti formában hevesen ellenző Franciaország is áment mondott rá végül.

taylor_swift

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Reuters riportja szerint az AIA-ra a francia fél azután bólintott rá, hogy sikerült kissé tompítani a magas kockázatú AI-modellek létrejöttét és felügyeletét kísérő bürokratikus akadályokat. Az innovációs folyamatok gördülékenységét féltő, az országban működő AI-startupok, így elsősorban Mistral hosszú ideig próbálta meggyőzni a francia kormányt arról, hogy érje el a jogszabály felpuhítását, a jelek szerint sikerrel.

Franciaország utolsóként állt be az AIA mögé, miután Németország a héten szintén elfogadta a politikai konszenzus alapján kialakított álláspontot.

Az AIA kapcsán a hét végén ismét megszólalt az egyik legnagyobb technológiai cégeket, így egyebek mellett az Alphabetet, az Amazont, az Apple-t és a Meta-t tömörítő lobbicsoport, a CCIA, újfent hangsúlyozva, hogy a jogszabály implementálásának módja kulcsfontosságú a szektor európai jövőjét illetően.

Az AIA hatályba lépéséig a végeláthatatlan uniós jogalkotási folyamatból már csak két formális lépés van hátra: a Parlament illetékes bizottsága február 13-án szavaz majd a jogszabályról, a parlamenti zárószavazás pedig várhatóan márciusban vagy áprilisban következhet. Ha minden időben átmegy, az AIA valamikor a nyáron léphet hatályba és két év múlva már minden eleme kötelezően alkalmazandóvá válik.

Az Európai Unió mesterséges intelligenciákat szabályozó rendeletéről itt írtunk bővebben.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról