Szerző: Koi Tamás

2024. február 5. 09:28

Mi köze a deepfake Taylor Swiftnek az uniós törvényhozáshoz?

A héten számos fontos kérdésben konszenzus született az uniós tagállamok között, így a technológiai iparág legdinamikusabban fejlődő területét érintő egyik legfontosabb jogszabály, az AI Act is egy lépéssel közelebb került a hatályba lépéséhez.

Az elmúlt hetekben elárasztották a közösségimédia-platformokat, azok közül is elsősorban az X-et Taylor Swift deepfake fotói, melyek az énekest hiányos ruházatban ábrázolják. Csakhogy a fotók a valóságban soha nem készültek el, egytől egyig mesterséges intelligencia által készített deepfake-ek, melyek az énekesnő óriási rajongótáborát figyelembe véve ismételten remekül illusztrálják, hogy az AI zabolázatlan használata milyen problémákhoz vezethet.

Swift esete jó apropót adott arra, hogy az Európai Unió korszakalkotó AI-jogszabályának, az AI Actnek (vagy rövidítve AIA) a szükségességét a múlt pénteki tagállami csúcson nyomatékosítsa a Bizottság, és bár valószínűleg nem ez volt a döntő érv, a jogszabály létrejöttét az eredeti formában hevesen ellenző Franciaország is áment mondott rá végül.

taylor_swift

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Reuters riportja szerint az AIA-ra a francia fél azután bólintott rá, hogy sikerült kissé tompítani a magas kockázatú AI-modellek létrejöttét és felügyeletét kísérő bürokratikus akadályokat. Az innovációs folyamatok gördülékenységét féltő, az országban működő AI-startupok, így elsősorban Mistral hosszú ideig próbálta meggyőzni a francia kormányt arról, hogy érje el a jogszabály felpuhítását, a jelek szerint sikerrel.

Franciaország utolsóként állt be az AIA mögé, miután Németország a héten szintén elfogadta a politikai konszenzus alapján kialakított álláspontot.

Az AIA kapcsán a hét végén ismét megszólalt az egyik legnagyobb technológiai cégeket, így egyebek mellett az Alphabetet, az Amazont, az Apple-t és a Meta-t tömörítő lobbicsoport, a CCIA, újfent hangsúlyozva, hogy a jogszabály implementálásának módja kulcsfontosságú a szektor európai jövőjét illetően.

Az AIA hatályba lépéséig a végeláthatatlan uniós jogalkotási folyamatból már csak két formális lépés van hátra: a Parlament illetékes bizottsága február 13-án szavaz majd a jogszabályról, a parlamenti zárószavazás pedig várhatóan márciusban vagy áprilisban következhet. Ha minden időben átmegy, az AIA valamikor a nyáron léphet hatályba és két év múlva már minden eleme kötelezően alkalmazandóvá válik.

Az Európai Unió mesterséges intelligenciákat szabályozó rendeletéről itt írtunk bővebben.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.