:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 30. 11:42

Aggódnak az európai cégek az uniós MI-törvény miatt

Egy nyílt levél aláírói szerint az első átfogó uniós MI-törvény túlságosan szigorú a cégekkel szemben, és ártóan hathat az innovációra.

Több mint 160 vállalat vezetője írta alá az Európai Unió az MI fejlesztésében és szabályozásában világszinten irányadónak számító jogszabálya, az AI Act ellen írt nyílt levelet, mely szerint a jogszabály veszélyeztetné Európa versenyképességét és technológiai szuverenitását. Az ellenkezés mögé beállt többek közt a Renault, a Meta, a Heineken, a Siemens, a Cellnex, a Mirakl szoftvercég és a német Berenberg befektetési bank.

Az uniós jogalkotók ebben a hónapban szavaztak a törvénytervezetről, amely többek közt előírná, hogy a ChatGPT és más generatív MI-rendszerekkel szemben elvárás lenne az átláthatóság: minden esetben fel kellene tüntetni, hogy a tartalmat mesterséges intelligencia állította elő, segítséget kellene nyújtani az úgynevezett „deep fake” képeknek az igaziaktól való megkülönböztetésében, valamint megfelelő biztosítékokkal kellene elejét venni a jogellenes tartalomgenerálásnak. Részletes összefoglalást kellene például közzétenni a rendszerek betanításához használt, szerzői jogi védelem alatt álló adatokról.

eu_ai_kiemelt_jó

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az uniós szabályozást támadó, pénteken közzétett levél aláírói szerint a törvény értelmében a generatív MI-technológiák túlszabályozottá válnak, és az ilyen rendszereket fejlesztő vállalatoknak magas megfelelési költségekkel és aránytalan felelősségi kockázatokkal kell szembenézniük. A szabályozás eredményeként az innovatív cégek külföldre helyezhetik át tevékenységüket, a befektetők pedig várhatóan kivonnák tőkéjüket az európai MI-befektetésekből.

A ChatGPT népszerűségének robbanásszerű növekedésével leginkább az ellenkező irányból érkeztek eddig hangok, amik a mesterséges intelligencia szabályozására és a vele járó kockázatok vizsgálatára szólították fel a cégeket és szabályozószerveket. Az OpenAI vezetője, Sam Altman májusban azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a ChatGPT-t Európából, ha túl nehéz lesz megfelelni a közelgő mesterségesintelligencia-törvényeknek, később viszont megfordította álláspontját, és azt mondta, hogy a cég nem tervezi a kivonulást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 07:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.