:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 23. 14:00

Perel a Lenovo, megfúrná az Asus egyes ZenBook laptopjait

A technológiai szektor sosem volt mentes a szabadalmi ügyektől, a nagy gyártók sorra mennek egymásnak, most épp két nagy laptopgyártó közt robbant ki újabb jogi vita.

A kínai Lenovo pert indított az AsusTek Computer Inc. és az Asus Computer International ellen, mivel állítása szerint a tajvani rivális több laptopjában is jogtalanul használta fel négy szabadalmát. A világ legnagyobb PC-gyártója által a kaliforniai szövetségi bíróságnak november 15-én benyújtott kereset szerint az elmaradt nyereséget is leverné a másik félen, és kártérítést követel a szabadalombitorlás miatt. Drasztikusabb lépés, hogy mindemellett arra kérte az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságát (ITC), hogy adjon ki egy korlátozott kizárási végzést, amely megtiltaná a szabadalmait sértő Asus-termékek behozatalát az Egyesült Államokba.

A per apropója négy szabadalom, melyek a vezeték nélküli eszközök kommunikációjához, egy energiagazdálkodási szabadalomhoz, illetve az érintőpadon való kétujjas, átlós görgetéshez kapcsolódnak. Végül és nem utolsósorban a negyedik problémás fejlesztés a Lenovo által 2014-ben levédett „kettős tengelyű zsanér szögbeállító mechanizmusa”, ami lehetővé teszi, hogy a gyártó 2-in-1 laptopjai kagyló üzemmódból táblagép módba váltsanak.

lenovoasus

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felperes által benyújtott dokumentum ezen része egészen pontosan az Asus Zenbook Flip 14 UX461 készülékére utal, aminek az Asus kommunikációja szerint 360 fokos "ErgoLift" zsanérja a tökéletes gépelési pozícióba képes állítani a billentyűzetet, amikor a kijelzőt laptop módba állítja a felhasználó, de érintett még az Asus Zenbook Pro modell is.

Az Asus még nem reagált a Lenovo keresetére, de a Lenovo hajlandóságot mutat egy keresztlicenc-megállapodásról szóló tárgyalásra a vita megoldása érdekében, amit az Asus  eddig visszautasított. A jogi csata kimenetele mindkét fél számára jelentős következményeket vonhat maga után: amennyiben a a Lenovo győz, az Asus kénytelen lesz mellőzni a vitatott technológiák használatát, vagy jogdíjat kell fizetnie, amennyiben ragaszkodik azokhoz, ez a cég hírnevére és piaci pozíciójára is negatív hatással bírhat. Amennyiben az Asus nyer a bírók előtt, továbbra is korlátlanul használhatja a technológiákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.