Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 23. 14:00

Perel a Lenovo, megfúrná az Asus egyes ZenBook laptopjait

A technológiai szektor sosem volt mentes a szabadalmi ügyektől, a nagy gyártók sorra mennek egymásnak, most épp két nagy laptopgyártó közt robbant ki újabb jogi vita.

A kínai Lenovo pert indított az AsusTek Computer Inc. és az Asus Computer International ellen, mivel állítása szerint a tajvani rivális több laptopjában is jogtalanul használta fel négy szabadalmát. A világ legnagyobb PC-gyártója által a kaliforniai szövetségi bíróságnak november 15-én benyújtott kereset szerint az elmaradt nyereséget is leverné a másik félen, és kártérítést követel a szabadalombitorlás miatt. Drasztikusabb lépés, hogy mindemellett arra kérte az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságát (ITC), hogy adjon ki egy korlátozott kizárási végzést, amely megtiltaná a szabadalmait sértő Asus-termékek behozatalát az Egyesült Államokba.

A per apropója négy szabadalom, melyek a vezeték nélküli eszközök kommunikációjához, egy energiagazdálkodási szabadalomhoz, illetve az érintőpadon való kétujjas, átlós görgetéshez kapcsolódnak. Végül és nem utolsósorban a negyedik problémás fejlesztés a Lenovo által 2014-ben levédett „kettős tengelyű zsanér szögbeállító mechanizmusa”, ami lehetővé teszi, hogy a gyártó 2-in-1 laptopjai kagyló üzemmódból táblagép módba váltsanak.

lenovoasus

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A felperes által benyújtott dokumentum ezen része egészen pontosan az Asus Zenbook Flip 14 UX461 készülékére utal, aminek az Asus kommunikációja szerint 360 fokos "ErgoLift" zsanérja a tökéletes gépelési pozícióba képes állítani a billentyűzetet, amikor a kijelzőt laptop módba állítja a felhasználó, de érintett még az Asus Zenbook Pro modell is.

Az Asus még nem reagált a Lenovo keresetére, de a Lenovo hajlandóságot mutat egy keresztlicenc-megállapodásról szóló tárgyalásra a vita megoldása érdekében, amit az Asus  eddig visszautasított. A jogi csata kimenetele mindkét fél számára jelentős következményeket vonhat maga után: amennyiben a a Lenovo győz, az Asus kénytelen lesz mellőzni a vitatott technológiák használatát, vagy jogdíjat kell fizetnie, amennyiben ragaszkodik azokhoz, ez a cég hírnevére és piaci pozíciójára is negatív hatással bírhat. Amennyiben az Asus nyer a bírók előtt, továbbra is korlátlanul használhatja a technológiákat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról