Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 20. 09:59

A Microsoftnál landolt a ChatGPT atyja

Kirúgták, majd próbálták visszahívni, végül a redmondi szoftveróriásnál kötött ki Sam Altman, miután rendkívül fordulatos napokat élt meg a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI startup.

Sam Altman, Greg Brockman mellett az OpenAI több exdolgozója is a Microsoft csapatát fogja erősíteni  - jelentette be hétfőn Satya Nadella Microsoft-vezér, miután a hétvégén intenzív vita robbant ki az MI-startup vezetőinek hirtelen távozása apropóján. A szoftveróriásnál továbbra is a szakterületekkel foglalkozhatnak majd az újonnan érkezők, méghozzá egy új „mesterségesintelligencia-kutatócsoport vezetését” bízzák rájuk Nadella közleménye szerint, amint sikerül biztosítani a munka megkezdéséhez szükséges erőforrásokat. A Microsoft eddig több mint 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, és továbbra is elkötelezett a startup mellett, tette hozzá a vezető.

Ezzel úgy tűnik, véget ér az elmúlt napokban látott pingpongozás, ami azzal kezdődött, hogy a nagyjából 700 fős vállalatot négy évig vezető  Sam Altman alapítót eltávolította az igazgatótanács, majd Greg Brockman igazgatót is kitették az igazgatósági tanácsból, ami után a férfi bejelentette lemondását. Mindezek után szolidaritást vállalva lemondott Jakub Pachocki kutatási igazgató, Aleksander Madry mesterséges intelligencia kockázatértékelési vezetője, valamint Szymon Sidor senior kutató is.

altman

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Altman elbocsátása után Mira Mutatit nevezték ki vezetőnek a cégen belül, de vasárnap már őt is eltávolították, majd Emmett Shear, az Amazon által felvásárolt Twitch streaming szolgáltatás társalapítója került a helyére ideiglenes vezetőként. Mindezek után Altman visszahozásának lehetősége is felmerült rövid ideig: vasárnap már arról szóltak a hírek, hogy az igazgatótanács visszahívta Altmant, aki visszatérésének feltételeként a szervezeti változásokat követelte volna, többek közt az igazgatótanács leváltását, de a tárgyalások végül megszakadtak.

A CNN szerint Altman kirúgása mögött az áll, hogy az igazgatótanács által javasolt tempónál sokkal gyorsabb léptékekben gondolkodott MI-fejlesztés terén, de a vezető tudósok szerették volna óvatosságra inteni. Az OpenAI közleményében úgy fogalmazott, hogy Altman „nem volt mindig teljesen őszinte az igazgatótanáccsal”, illetve „akadályozta azt jogkörei gyakorlásában”.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról