Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 11. 13:55

Az OpenAI után lohol a Meta

Nem csak a saját, nyílt forráskódú Llama 2-nél erősebb, de az OpenAI GPT-4-ét is meghaladó teljesítményű modell fejlesztésén dolgozik a közösségi vállalat, amivel felzárkózna az egyre forróbb mezőnyben.

Többek közt a komoly chipbeszerzési tevékenysége utal arra, hogy a Meta még több adatközpont kiépítését tervezi, mellyel a végső célja egy erősebb chatbot fejlesztése. A Wall Street Journal forrásai szerint a cég az OpenAI GPT-4 technológiájával megegyező fejlettségű nagy nyelvi modell (LLM) betanítását szeretné megkezdeni 2024 elején. Az eddigi elmondások alapján a szolgáltatással elsősorban a vállalkozásokat céloznák meg, akik szövegek és elemzések generálásához használható eszközöket építhetnének a Meta alapjára.

Mark Zuckerberg ugyanis úgy tervez a források szerint, hogy a közelgő mesterséges intelligencia nyílt forráskódú lesz, tehát az ügyfelek saját céljaiknak megfelelően módosíthatnák és használhatnák a modellt. A nyílt forráskód előnye, hogy könnyebben adaptálható, alacsonyabb költségekkel járó eszköz a cégek számára, ezzel szemben egyre gyakrabban megfogalmazott kritika, hogy könnyebbé teszi a rosszindulatú felhasználást, legyen szó dezinformáció terjesztéséről, vagy szerzői jogokat sértő tartalmak előállításáról. A kutatási és kereskedelmi célokra tervezett, korábban kiadott Llama 2 szintén nyílt forráskódú. 

metaopen

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Journal birtokába jutott dokumentumok szerint a Meta nagy számban vásárolja az Nvidia tanítási folyamatokat jelentősen felgyorsító H100 adatközponti chipjeit infrastruktúrája fejlesztéséhez, hogy csökkentse kitettségét a Microsoft Azure platformjának az új chatbot betanításában. Év elején állt fel egy dedikált csoport is, a cég kifejezésével élve „egy emberi kifejezéseket emuláló MI-eszköz létrehozására”.

Mindez egybevág azokkal a korábbi híresztelésekkel, miszerint a Meta komoly erőforrásokat koncentrál generatív funkciók fejlesztése céljából, futott korábban egy teszt az Instagramon is, amin egy 30 különböző személyiséggel ellátott „virtuális asszisztenst”, chatbotot vetett vizsgálat alá, ebben a hónapban állítólag már konkrét bejelentésre lehet számítani ezzel kapcsolatban.

A Metának erős versennyel kell szembenéznie, a fejlesztés alatt álló modell nem biztos, hogy csökkenti a jelentős lemaradást, a vállalat jelentősen kevesebbet áldoz kutatásra és befektetésekre ilyen téren. Ugyan az OpenAI áprilisban közölte, hogy egy ideig nem foglalkozik aktívan a GPT-5 projekttel, de az Apple naponta több millió dollárt lapátol az „Ajax” néven említett MI-modellbe, amit a GPT-4-nél is erősebbre tervez fejleszteni. Közben a Google és a Microsoft a produktivitási eszközök szerves részévé teszi a generatív MI-t, az Amazon pedig dolgozik egy chatbot-alapú Alexán. A Meta új modellje valószínűleg a Gemini várható debütálása után fog megjelenni, ami a Google által épített fejlett nagy nyelvi modell lesz.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról