Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 4. 10:30

A metaverzum-csapatot is nyirbálja a Meta

Akár a Meta hosszútávon tervezett VR/AR termékeit is befolyásolhatja a legújabb körös leépítés, ami ezúttal az egyedi fejlesztésű chipeken dolgozó mérnököket érinti.

Ezúttal a Meta virtuális valósággal és metaverzummal foglalkozó divíziója, a Reality Labs számíthat leépítésekre a „hatékonyság évében” – írja a Reuters a céghez közel álló forrásokra hivatkozva. A vezetőség a részlegen belül dolgozó Facebook Agile Silicon Team (FAST) nevű egység erőforrásait tervezi optimalizálni, amely a jövőbeli Quest headsetek, AR headsetek és egyéb más AR-VR technológiákba szánt egyedi szilíciumchipek fejlesztésével foglalkozik, ezzel kívánva csökkenteni kitettségét más gyártók komponenseinek, például a jelenleg használt Qualcomm Snapdragon XR2 chipektől.

A döntést a nemrég bejelentett Quest 3 október 10-re tervezett piacra dobása előtt hozta meg a vállalat, és egyelőre nem tudni, hogy a közel 600 fős csapatból hány mérnököt érint az intézkedés. A FAST részleg újrastrukturálására cégen belül már azóta számítottak a dolgozók, hogy a Meta év elején új vezetőt nevezett ki az egység élére.

A lépés arra utal, hogy a vállalat előtérbe helyezi a rövidtávú költségcsökkentést a hosszútávú előnnyel szemben, amit a saját chipek jelentenek. Mark Zuckerberg, a közösségi óriás vezérigazgatója már 2021-ben beszélt arról, hogy egyedi chipet tervez készíteni a Quest 3-hoz és annak jövőbeli iterációihoz, de időközben elvetette a tervet, illetve 2022 elején leállította saját operációs rendszere, az XROS fejlesztését is.

metalayoff

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hogy a lépés hosszútávon miként befolyásolja a Reality Labstől kikerülő termékeket, egyelőre nem tudni. A cég múlt héten tartott Connect nevű éves eseményén jelentette be a Quest 3 kevert valóságos headset, ami elődjéhez képest nagyobb felbontású kijelzőkkel és teljesítménnyel csábítja a felhasználókat. A headset 110 fokos látószöggel, jobb lencsékkel rendelkezik, a két darab LCD kijelző egyenként 2064 x 2208 felbontást produkál szemenként és 90Hz-es, illetve 120Hz-es képfrissítés jellemzi, miközben belül egy Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 chip dolgozik, ami a Meta szerint felére csökkenti a töltőképernyők idejét.

Annak ellenére, hogy a Meta drága, a Ray-Bannel közösen kiadott Stories okosszemüvege nem volt különösebben nagy sikersztori, újabb generáció érkezik a 2021-es kiadás után, ami ezúttal már elhagyja a "Stories" márkanevet (most már egyszerűen Ray-Ban Meta Smart Glasses), és szintén októberben kerül piacra. Ezen a két terméken felül a cég továbbá okosórával párosítható AR-szemüvegeket tervez fejleszteni a jövőben, amiből legkorábban jövőre lehet látni bármit is.

A Meta tavaly november óta 21 ezer munkahelyet szüntetett meg, márciusban Zuckerberg úgy nyilatkozott, hogy az idei leépítések nagyrésze tavasszal történik, de akár az év végéig is eltarthat a változások végrehajtása. A cég által „hatékonyság évének” nevezett 2023-as év a társaságnál jelentős strukturális átalakításokat és költségcsökkentési intézkedéseket hoz, ami a negyedéves eredmények szerint valóban kedvezőbb számokat eredményeznek. A Reality Labs ezzel szemben továbbra is égeti a dollárokat, a cég prognózisa szerint a metaverzum-divízió veszteségei idén 14,3 milliárd dollárra rúghatnak, meghaladva a 2022-es évre elkönyvelt mínusz 13,72 milliárd dollárt is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról