Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 18. 11:55

Erős nyitás után falnak ment az Arm a tőzsdén

Múlt csütörtökön tőzsdére ment az Egyesült Államokban a processzorarchitektúra-fejlesztő ARM, mely a bevezetés napján a várakozásoknak megfelelően óriásit ment, hogy aztán a pénteki kereskedésben máris lehűtse a kedélyeket.

Szeptember 14-én lezajlott az év eddigi legnagyobb értékű tőzsdei bevezetése (az angol Initial Public Offering alapján IPO) az Egyesült Államokban, mely egyben a technológiai ipar hosszú idő óta egyik legjelentősebb tőzsdei eseméyne is volt egyben: tőzsdére ment az Arm, melynek részvényei a bevezetéskor 51 dollárt értek, ezzel a cég értékét mintegy 54,5 milliárd dollárra téve.

A bevezetéshez fűződő felfokozott várakozást, illetve befektetői érdeklődést jól mutatja, hogy a rendszerprocesszorok szegmensében megkerülhetetlen cég részvényeinek árfolyama a csütörtöki kereskedési nap végére a Reuters által szolgáltatott adatok szerint 24,7%-ot erősödtek, ezzel azonnal mintegy tízmilliárd dollárt hozzáadva a cég értékéhez. Aki azonban csak egy napot várt a váráslással, már lecsúszott az év egyik legkecsegtetőbb tőzsdei üzletéről.

arm_ipo

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Péntek reggelre az ARM ugyanis már 0,7%-ot visszakorrigált, elemzők és befektetők egy része pedig már a bevezetés napján szkeptikusnak bizonyult az IPO-val kapcsolatban, máris túlértékeltnek, ezért veszélyes befektetésnek titlulálva az újonnan tőzsdére került céget.

A többségi tulajdonos SoftBank azóta fontolgatta az Arm tőzsdére vitelét, hogy a 2020-ban meghirdetett, 40 milliárd dollár értékű felvásárlási ügylet, melyben az Nvidia lett volna a partner, tavaly februárban végleg kudarcba fulladt. Azóta több piaci cég is jelezte, hogy akár konzorciumban, akár részvényvásárlás útját tulajdonrészt szerezne a processzorarchitektúrákat licencelő brit cégben.

Az Arm processzordizájnjait a világ legnagyobb chipgyártói, chiptervezői használják saját megoldásaikhoz, beleértve az AMD-t, az Nvidia-t, a Qualcommot vagy az Apple-t, de több tucatnyi, elsősorban szórakoztatóelektronikai és telekommunikációs berendezésekhez fejlesztett rendszerprocesszorok gyártója is az Arm dizájnjait használja legkülönfélébb berendezéseihez. A brit cég ebből kifolyólag mára a processzorpiac megkerülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.