Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 18. 11:55

Erős nyitás után falnak ment az Arm a tőzsdén

Múlt csütörtökön tőzsdére ment az Egyesült Államokban a processzorarchitektúra-fejlesztő ARM, mely a bevezetés napján a várakozásoknak megfelelően óriásit ment, hogy aztán a pénteki kereskedésben máris lehűtse a kedélyeket.

Szeptember 14-én lezajlott az év eddigi legnagyobb értékű tőzsdei bevezetése (az angol Initial Public Offering alapján IPO) az Egyesült Államokban, mely egyben a technológiai ipar hosszú idő óta egyik legjelentősebb tőzsdei eseméyne is volt egyben: tőzsdére ment az Arm, melynek részvényei a bevezetéskor 51 dollárt értek, ezzel a cég értékét mintegy 54,5 milliárd dollárra téve.

A bevezetéshez fűződő felfokozott várakozást, illetve befektetői érdeklődést jól mutatja, hogy a rendszerprocesszorok szegmensében megkerülhetetlen cég részvényeinek árfolyama a csütörtöki kereskedési nap végére a Reuters által szolgáltatott adatok szerint 24,7%-ot erősödtek, ezzel azonnal mintegy tízmilliárd dollárt hozzáadva a cég értékéhez. Aki azonban csak egy napot várt a váráslással, már lecsúszott az év egyik legkecsegtetőbb tőzsdei üzletéről.

arm_ipo

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Péntek reggelre az ARM ugyanis már 0,7%-ot visszakorrigált, elemzők és befektetők egy része pedig már a bevezetés napján szkeptikusnak bizonyult az IPO-val kapcsolatban, máris túlértékeltnek, ezért veszélyes befektetésnek titlulálva az újonnan tőzsdére került céget.

A többségi tulajdonos SoftBank azóta fontolgatta az Arm tőzsdére vitelét, hogy a 2020-ban meghirdetett, 40 milliárd dollár értékű felvásárlási ügylet, melyben az Nvidia lett volna a partner, tavaly februárban végleg kudarcba fulladt. Azóta több piaci cég is jelezte, hogy akár konzorciumban, akár részvényvásárlás útját tulajdonrészt szerezne a processzorarchitektúrákat licencelő brit cégben.

Az Arm processzordizájnjait a világ legnagyobb chipgyártói, chiptervezői használják saját megoldásaikhoz, beleértve az AMD-t, az Nvidia-t, a Qualcommot vagy az Apple-t, de több tucatnyi, elsősorban szórakoztatóelektronikai és telekommunikációs berendezésekhez fejlesztett rendszerprocesszorok gyártója is az Arm dizájnjait használja legkülönfélébb berendezéseihez. A brit cég ebből kifolyólag mára a processzorpiac megkerülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.