:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 30. 09:35

A hatékonyság az új ARM magok ütőkártyája

Bejelentette idei felhozatalát a világ legnagyobb processzorarchitektúra-tervező cége, az ARM, mely ezúttal is a teljesítmény növelésére, ezzel párhuzamosan az energiahasználat csökkentésére hegyezte ki az új generációs magokat.

Hétfőn ismertette új, elsősorban okostelefonokba szánt processzorokhoz fejlesztett dizájnjait az ARM. A brit cég Total Compute Solutions (TCS) megoldásai rendre többféle teljesítményű és több célra használt CPU-magokat illetve grafikus feldolgozóegységeket sorakoztatnak fel, melyeket aztán a cég legnagyobb ügyfelei, a Qualcomm vagy éppen a MediaTek integrál a saját processzoraiba.

A TCS23-es felhozatal - ahogy az ARM gyűjtőnevén nevezi az újdonságokat - egy szempontból mindenképpen különlegesnek tekinthető: az új dizájnok már egyáltalán nem tartalmaznak 32 bites végrehajtóegységet, így a rájuk épülő hardverek kizárólag 64 bites kódot tudnak majd futtatni.

Ez tekintve, hogy a Play Store 2019-től már nem fogad be tisztán 32 bites alkalmazásokat, kevésbé tűnik nagy érvágásnak, az androidos mezőnyben ugyanakkor ezzel együtt sem volt olyan határozott a búcsú a 32 bites kódoktól, mint a jóval centralizáltabb iOS esetében, miután az Apple 2017-ben az iOS11-gyel mind hardver- mind szoftverszinten búcsút mondott a régi érának.

arm_tcs23_image_4

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ARM új termékvonalát a szokásokhoz híven idén is három új CPU-mag alkotja, a Cortex-X4, a Cortex-A720 és a Cortex-A520 ebben a sorrendben egyre csökkenő teljesítményt nyújt, így az egy rendszerprocesszorba épített különböző magok alapvetően eltérő feladatokhoz lettek optimalizálva.

A Cortex-X4-et ezzel együtt is elsősorban a csúcskategóriás okostelefonokhoz szánt rendszerprocesszorokban láthatja majd viszont a közönség valamikor az év második felétől - ez a mag az ARM szerint 15 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt nyújt közvetlen elődjéhez, az X3-hoz képest, mindezt 40%-kal csökkentett fogyasztás mellett. A Cortex-A720 és A520 magok esetében nem ilyen szembeötlő a különbség, az ARM szerint ugyanakkor összességében az új magokra épülő processzorok a legintenzívebb igénybe vételt jelentő mobilos játékok esetén 20%-kal hatékonyabbak lehetnek közvetlen elődeikhez képest. 

Ehhez hozzájárulnak a szintén most bejelentett ötödik generációs, hatékonyabb grafikus magok, az Immortalis-G720, a Mali-G720 és a Mali-G620, melyekre 10 vagy több, 6-9, illetve 5 vagy kevesebb magot tartalmazó megoldások épülhetnek a jövőben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.