:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 24. 09:32

Saját rendszerchipet gyárt(at) az ARM

Saját félvezető áramkört gyártana a chipgyártás egyik meghatározó, bizonyos szegmensekben megkerülhetetlen szereplője, az ARM. A cég ezzel nem csatlakozik az Intelhez, a Qualcommhoz vagy éppen a MediaTekhez, a megoldás azonban arra jó lehet, hogy demonstrálja a partnerek számára, mit lehet kihozni az architektúrából.

Új módszerrel próbálja behálózni régi és új partnereit a brit ARM Holdings, mely a félvezetőgyártási értéklánc egyik meghatározó szereplője, ugyanakkor saját maga nem gyárt semmilyen konkrét áramkört. Legalábbis eddig így volt, a cég azonban lapértesülések szerint saját félvezető áramkörrel állhat elő még idén, mely egyfajta demonstrációja lenne annak, hogy az ARM architektúrájából mit tudnak kihozni a partnerek.

Az ARM-alapú rendszerprocesszorokat eddig jellemzően az okostelefonok és más, elsősorban szórakoztatóelektronikai eszközök (például okostévék) gyártói vásárolták előszeretettel olyan partnerektől, mint a Qualcomm vagy éppen a MediaTek, a személyi számítógépek szegmensében pedig az utóbbi években az Apple ért el komoly eredményeket a saját tervezésű, ARM-alapú M1 és M2 chipekkel.

armcortex

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A brit multi részben burkoltan, részben nyíltan korábban már többször kifejtette, hogy a jövőben olyan területekre is ki kívánja terjeszteni befolyását, mint az x86-os szerverek és kliensek szegmense, ahol többnyire a windows-alapú, Intel vagy AMD processzort tartalmazó megoldások hódítanak.

Az ARM számára az újabb partnerek behálózása és a növekedés a következő időszakban különösen kritikus céllá válhat, miután a céget a tervek szerint idén küldené tőzsdére a többségi tulajdonos japán SoftBank.

Az ARM új, saját gyártású rendszerchipjéről jelenleg meglehetősen kevés konkrétumot tudni, az iparágban ugyanakkor nyílt titoknak számít, hogy a társaság nagyjából hat hónapja belefogott a projektbe, melynek nem lesz közvetlen, kereskedelmi forgalomba értékesített termék az eredménye. 

Ezzel együtt a Financial Times forrásai tudni vélik, hogy az ARM saját lapkája minden eddigi, a cég architektúráját használó megoldásnál fejlettebb lesz majd, magát az áramkört pedig a cég egy vagy több gyártópartnere készíti el. Az egyik ilyen aspiráns éppen az x86-os szegmens meghatározó szereplője, az Intel lehet, mely a hónap elején közölte, a gyáraiban a jövőben ARM-alapú, okostelefonokba és más okoseszközökbe szánt chipek is készülnek majd, hasonlóan a TSMC és a Samsung gyáraihoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.