Szerző: Koi Tamás

2023. április 24. 09:32

Saját rendszerchipet gyárt(at) az ARM

Saját félvezető áramkört gyártana a chipgyártás egyik meghatározó, bizonyos szegmensekben megkerülhetetlen szereplője, az ARM. A cég ezzel nem csatlakozik az Intelhez, a Qualcommhoz vagy éppen a MediaTekhez, a megoldás azonban arra jó lehet, hogy demonstrálja a partnerek számára, mit lehet kihozni az architektúrából.

Új módszerrel próbálja behálózni régi és új partnereit a brit ARM Holdings, mely a félvezetőgyártási értéklánc egyik meghatározó szereplője, ugyanakkor saját maga nem gyárt semmilyen konkrét áramkört. Legalábbis eddig így volt, a cég azonban lapértesülések szerint saját félvezető áramkörrel állhat elő még idén, mely egyfajta demonstrációja lenne annak, hogy az ARM architektúrájából mit tudnak kihozni a partnerek.

Az ARM-alapú rendszerprocesszorokat eddig jellemzően az okostelefonok és más, elsősorban szórakoztatóelektronikai eszközök (például okostévék) gyártói vásárolták előszeretettel olyan partnerektől, mint a Qualcomm vagy éppen a MediaTek, a személyi számítógépek szegmensében pedig az utóbbi években az Apple ért el komoly eredményeket a saját tervezésű, ARM-alapú M1 és M2 chipekkel.

armcortex

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A brit multi részben burkoltan, részben nyíltan korábban már többször kifejtette, hogy a jövőben olyan területekre is ki kívánja terjeszteni befolyását, mint az x86-os szerverek és kliensek szegmense, ahol többnyire a windows-alapú, Intel vagy AMD processzort tartalmazó megoldások hódítanak.

Az ARM számára az újabb partnerek behálózása és a növekedés a következő időszakban különösen kritikus céllá válhat, miután a céget a tervek szerint idén küldené tőzsdére a többségi tulajdonos japán SoftBank.

Az ARM új, saját gyártású rendszerchipjéről jelenleg meglehetősen kevés konkrétumot tudni, az iparágban ugyanakkor nyílt titoknak számít, hogy a társaság nagyjából hat hónapja belefogott a projektbe, melynek nem lesz közvetlen, kereskedelmi forgalomba értékesített termék az eredménye. 

Ezzel együtt a Financial Times forrásai tudni vélik, hogy az ARM saját lapkája minden eddigi, a cég architektúráját használó megoldásnál fejlettebb lesz majd, magát az áramkört pedig a cég egy vagy több gyártópartnere készíti el. Az egyik ilyen aspiráns éppen az x86-os szegmens meghatározó szereplője, az Intel lehet, mely a hónap elején közölte, a gyáraiban a jövőben ARM-alapú, okostelefonokba és más okoseszközökbe szánt chipek is készülnek majd, hasonlóan a TSMC és a Samsung gyáraihoz.

a címlapról