Szerző: Koi Tamás

2023. április 24. 09:32

Saját rendszerchipet gyárt(at) az ARM

Saját félvezető áramkört gyártana a chipgyártás egyik meghatározó, bizonyos szegmensekben megkerülhetetlen szereplője, az ARM. A cég ezzel nem csatlakozik az Intelhez, a Qualcommhoz vagy éppen a MediaTekhez, a megoldás azonban arra jó lehet, hogy demonstrálja a partnerek számára, mit lehet kihozni az architektúrából.

Új módszerrel próbálja behálózni régi és új partnereit a brit ARM Holdings, mely a félvezetőgyártási értéklánc egyik meghatározó szereplője, ugyanakkor saját maga nem gyárt semmilyen konkrét áramkört. Legalábbis eddig így volt, a cég azonban lapértesülések szerint saját félvezető áramkörrel állhat elő még idén, mely egyfajta demonstrációja lenne annak, hogy az ARM architektúrájából mit tudnak kihozni a partnerek.

Az ARM-alapú rendszerprocesszorokat eddig jellemzően az okostelefonok és más, elsősorban szórakoztatóelektronikai eszközök (például okostévék) gyártói vásárolták előszeretettel olyan partnerektől, mint a Qualcomm vagy éppen a MediaTek, a személyi számítógépek szegmensében pedig az utóbbi években az Apple ért el komoly eredményeket a saját tervezésű, ARM-alapú M1 és M2 chipekkel.

armcortex

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A brit multi részben burkoltan, részben nyíltan korábban már többször kifejtette, hogy a jövőben olyan területekre is ki kívánja terjeszteni befolyását, mint az x86-os szerverek és kliensek szegmense, ahol többnyire a windows-alapú, Intel vagy AMD processzort tartalmazó megoldások hódítanak.

Az ARM számára az újabb partnerek behálózása és a növekedés a következő időszakban különösen kritikus céllá válhat, miután a céget a tervek szerint idén küldené tőzsdére a többségi tulajdonos japán SoftBank.

Az ARM új, saját gyártású rendszerchipjéről jelenleg meglehetősen kevés konkrétumot tudni, az iparágban ugyanakkor nyílt titoknak számít, hogy a társaság nagyjából hat hónapja belefogott a projektbe, melynek nem lesz közvetlen, kereskedelmi forgalomba értékesített termék az eredménye. 

Ezzel együtt a Financial Times forrásai tudni vélik, hogy az ARM saját lapkája minden eddigi, a cég architektúráját használó megoldásnál fejlettebb lesz majd, magát az áramkört pedig a cég egy vagy több gyártópartnere készíti el. Az egyik ilyen aspiráns éppen az x86-os szegmens meghatározó szereplője, az Intel lehet, mely a hónap elején közölte, a gyáraiban a jövőben ARM-alapú, okostelefonokba és más okoseszközökbe szánt chipek is készülnek majd, hasonlóan a TSMC és a Samsung gyáraihoz.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról