Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 30. 11:09

Megannyi talány övezi a Huawei új csúcsmobilját

Talán soha egyetlen okostelefon-csúcsmodell sem került még piacra annyira radar alatt, mint a kínai Huawei legújabb zászlóshajója, a Mate 60 Pro, mely a hét közepétől érhető el a vállalat weboldalán. Az újdonság megjelenését ennek ellenére - vagy éppen ezért - az egész iparág fokozott érdeklődéssel kísérte.

Teljes csendben megkezdte vadonatúj csúcskategóriás okostelefonjainak szállítását a kínai Huawei Technologies - a kizárólag Kínának készülő Mate 60 Pro ha egyelőre nem is hozza be teljesen lemaradását a "nyugati" gyártókkal szemben, a szankíciókkal sújtott vállalat számára mégis óriási jelentőséggel bírhat, ami jó magyarázatot adhat a megjelenését övező titokzatosságra.

Pedig a 6,82 hüvelykes LTPO-kijelzővel felszerelt Mate 60 Pro első ránézésre nem különbözik különösebben a cég Mate sorozatának eddigi zászlóshajóitól, amennyiben a kijelző felső részén elhelyezett, manapság már kissé tolakodónak számító háromszegmenses szelfikamera- és szenzorcsoporttól eltekintünk. A Mate 60 Pro belül ugyanakkor jóval több izgalmas újdonságot tartalmazhat, melyekről szemérmesen hallgat a Huawei.

Ilyen például a készülék központi egységének számító rendszerprocesszor, melynek képességeiről és típusáról semmit nem ír a vállalat webáruházában a héten megjelent termékoldal, ahogy a hálózati képességről is csak annyit tudni, hogy a Mate 60 Próval lehet műholdas hívásokat kezdeményezni, illetve a mobil nem támogatja sem a 2G-s, sem a 3G-s hálózatokat. 

mate60_pro

A szakmát leginkább lázban tartó kérdés, hogy a Huaweinek idestova öt év után sikerült-e megoldania a versenyképes rendszerprocesszorok és az 5G-képes modemek házon belüli tervezését és gyártását. 

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Július közepén kaptak szárnyra azok a sajtóértesülések, melyek szerint a Huawei az év végére képes lehet újra beindítani az 5G-s okostelefonok tömegtermelését saját technológiával, ami azt jelenti, hogy a korábbi, raktáron kallódó, más gyártóktól származó 5G-s modemek után megtalálhatta a módját annak, hogy saját maga állítsa elő ezt a kulcsfontosságú komponenst.

A Mate 60 Pro esetében a Huawei ugyanakkor még külön erre vonatkozó sajtómegkeresésre sem volt hajlandó kommentálni, hogy az új zászlóshajó képes-e 5G-s hálózatokhoz csatlakozni, ahogy a rendszerprocesszor típusáról sem adott ki információkat.

Utóbbi ugyanakkor a nevesebb tesztplatformokon közzétett első eredmények alapján jó eséllyel a nyolcmagos Kirin 9000s lehet, mely tartalmazza a nem kevésbé titokzatos Maleoon 910 GPU-t is. A publikus tesztek alapján a Kirin 9000s teljesítménye felülmúlja a Snapdragon 888-ét, ugyanakkor elmarad a Snapdragon 8 Gen 1 és 8+ Gen 1 lapkákhoz képest, ami ha pontosnak bizonyul, azt jelenti, hogy a Huawei kurrens csúcstechnológiája jelenleg a csúcsszegmens nagyjából három évvel ezelőtti szintjét tudja hozni.

A kínai gyártót 2019-ben vágta el a nyugati technológiáktól - így többek között a Google-féle alapszolgáltatásoktól vagy éppen a Qualcomm processzoraitól, netán az ARM licenceitől - az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. A vállalat akkor a globális okostelefon-piac második legnagyobb tényezőjének számított, az exportkorlátozásoknak köszönhetően azonban forgalma rövid időn belül bezuhant.

A cégvezetés ugyanakkor mindvégig kitartott amellett, hogy a nyugati technológiát idővel saját fejlesztésű megoldásaival tudja majd pótolni, az ehhez szükséges félvezetőgyártó- és tervező kompetenciát pedig félelmetes tempóval kezdte felépíteni a vállalat, mely gyakorlatilag kimeríthetetlen anyagi források felett diszponál. Kérdés ugyanakkor, hogy ez elég lesz-e, a chipgyártás-ellátási lánc ugyanis több olyan, jelenleg még meglehetősen nehezen megkerülhető beszállítót vonultat fel, melyek szintén nem biztosítanak technológiát a kínaiak számára, nem beszélve a gyártáshoz elengedhetetlenül szükséges képzett munkaerőről, melynek házon belüli kitermelése szintén nem megy egyik napról a másikra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról