Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 16. 10:52

Nekimentek a vásárlók a HP-nak a multifunkciós nyomtatók miatt

Egy csoportos kereset szerint a HP a drága tintapatronok megvásárlására kényszeríti a multifunkcionális nyomtatók vásárlóit, akik a szkennelési és faxolási funkciókat sem tudják használni nem megfelelő tintaszint esetén, ráadásul ezt nem is kommunikálja tisztán a cég.

Megegyezéssel zárult és végül nem jutott el a csoportos kereseti státuszba az ügy tavaly, ami a Canon azon gyakorlatát kritizálta, hogy a tintapatron alacsony szintje esetén a multifunkciós eszközök többi, tintát nem igénylő funkcióját, például a szkennelést sem lehet használni. A szintén azonos gyakorlatot követő HP azonban nem úszhatja meg ilyen könnyen és csoportos per elé néz az Egyesült Államokban.

A Reuters jelentése szerint bár a HP technikai jogi okokra hivatkozva szerette volna elutasítani, de egy szövetségi bíró átengedte a keresetet, amiben vásárlók sérelmezik, hogy a HP szándékosan úgy tervezte multifunkciós nyomtatóit, hogy  ne lehessen szkennelni  vagy faxolni velük a tintapatron alacsony szintje esetén, ezáltal pedig több patron vásárlására kényszerítse a felhasználókat profitszerzés céljából. A javasolt csoportos kereset mögé álló felhasználók szerint a HP nem kommunikálja egyértelműen, sőt titkolja, hogy a nyomtatók a kevés tinta miatt tiltják le a tintát nem is igénylő funkciókat.

hpprinter

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Beth Labson Freeman, az Egyesült Államok kerületi bírója elegendő állítást talált arra vonatkozóan, hogy a HP tudott a hibáról, mivel egy ügyfélszolgálati munkatárs is azt a tájékoztatást adta egy ügyfélnek, hogy a „nyomtató nem fog működni tinta nélkül”, ezért alaposabb vizsgálat indul a problémakör kapcsán.

A per kezdeményezői szerint a HP szándékosan tartja vissza az információkat, hogy növelje a drága tintapatronok eladásából származó nyereséget. A színes nyomtatók esetében ráadásul négy tintapatron is szükséges – fekete, cián, bíbor és sárga- a színek előállításához, és bizonyos modellek teljesen letiltják a nyomtatást, ha valamelyik színes patron alacsonyan áll, még fekete-fehér módban is.

A HP a folyamatban lévő peres eljárásra hivatkozva nem kívánta kommentálni a kérdést, a cég bírósági beadványai pedig nem tértek ki a felperes állításaira. A The Verge viszont kiszúrta, hogy a cég idő közben az Envy 6455e nyomtató eredeti leírását is módosította az Amazonon, ami korábban hangsúlyozta, hogy a felhasználó bármikor, bárhonnan nyomtathat, szkennelhet, másolhat, most már csak a nyomtatási funkcióra vonatkozik a felsorolás.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról