Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 31. 14:15

Megviselik a HP-t a nyomtatók és a PC-k zuhanó eladásai

A gazdasági nehézségek közepette látványosan küszködik a HP fogyasztói és kereskedelmi részlege, derül ki a friss negyedéves jelentésből, a vártnál kevesebb bevételről sikerült beszámolni.

Az idei második negyedéves eredményekkel együtt a HP közölte, hogy bevétele éves viszonylatban 21,7 százalékkal  12,9 milliárd dollárra csökkent az elemzők által várt 13,07 milliárd dollár szemben, miután a fogyasztók és a vállalkozások visszafogták a hardverfrissítésre szánt kiadásokat, például az üzleti laptopokra költött pénzt.

A cég jövedelmezősége az időszakban leginkább személyi eszközök területén romlott,  a PC-ket és notebookokat magába foglaló személyi rendszerek üzletág bevétele 29%-kal 8,2 milliárd dollárra esett vissza, szemben az elemzők 8,4 milliárd dolláros átlagos becslésével, ami összecseng a hardverekre fordított kiadások csökkenéséről szóló iparági előrejelzésekkel.

hp_kiemelt

Az IDC kutatócég adatai szerint a globális PC-szállítmányok közel 30%-kal csökkentek a január-márciusi időszakban, ami alacsonyabb a járvány előtti szintnél is. Noha egyes elemzők továbbra is arra számítanak, hogy a PC-piac hamarosan erőre kap, ennek nem mutatkoznak markánsabb jelei.

A HP nyomdai üzletága sincs a helyzet magaslatán és hasonlóan küszködik, ami egyrészt a vásárlók egyre környezettudatosabb hozzáállásával magyarázható a cég szerint. A fogyasztók körében a nyomdai bevételek 19%-kal csökkentek, a kereskedelmi és üzleti nyomdai üzletág viszont 5%-kal erősödött. 

Ráadásul a HP nemrég a saját helyzetét firmware-frissítésekkel rontotta tovább, amelyek megakadályozzák, hogy a felhasználók az utángyártott vagy külsős tintapatronokat használjanak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról