Szerző: Koi Tamás

2023. június 7. 13:05

Gáncsolhatta a Vodafone a német mobilpiac bővítését

Versenyjogi vizsgálatot indított a német versenyhatóság annak kiderítésére, hogy a német Vodafone-leányvállalat, illetve annak egy cégcsoportba tartozó infrastruktúra-partnere jogszabályba ütköző módon akadályozta-e a versenyt a német mobilpiacon.

A negyedik mobilpiaci szereplő, az 1&1 Mobilfunk GmbH panasza alapján versenyügyi vizsgálatot indított a német versenyhatóság, a Bundeskartellamt annak kiderítésére, hogy a Vodafone Németország, illetve a vele egy cégcsoportba tartozó toronycég, a Vantage Towers akadályozta-e a Németországban 2019-ben országos frekvenciahasználati jogosultságot nyert negyedik szolgáltató indulását.

A 1&1 németországi frekvenciaszerzése régóta várt versenyt hozhatott volna a helyi mobilpiacra, ahol a Deutsche Telekom és a Vodafone helyi leányvállalata mellett a spanyol Telefónica van jelen, hosszú évek óta érdemi kihívó szereplő nélkül.

5g_cimlapra

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A hálózat relatíve gyors kiépítésére a spektrumlicencek megszerzésével egyben kötelezettséget vállalt az 1&1, így a tavalyi év végére a cégnek legalább ezer helyszínen keresztül kellett volna mobilszolgáltatást nyújtania, ehhez képest mindössze öt állomást sikerült elindítani. A hatósági szerződésben foglaltak megsértése miatt a helyi hírközlésfelügyeleti szerv, a Bundesnetzagentur ezért végül hivatalból hatósági eljárást is indított a cég ellen.

A 1&1 szerint a hálózat kiépítésével kapcsolatos késlekedés egyértelműen a Vodafone Csoport többségi tulajdonában lévő helyi Vantage Towers leányvállalat számlájára írható, mivel annak ellenére, hogy a felek "nagy számú lokáció" bérleti használatára vonatkozóan 2021 tavaszán szerződést kötöttek egymással, a toronycég az új helyszínek biztosítását részben indoklás nélkül, részben mondvacsinált indokokkal folyamatosan elhalasztotta.

A Vodafone Németország eközben ugyanebben az időszakban több mint 1600 5G-s helyszín passzív infrastruktúráját bérelte a Vantage Towerstől.

A Bundeskartellamt most azt fogja megvizsgálni, hogy a 1&1 panasza megalapozottnak tekinthető-e, egyben az eljárás választ adhat arra a kérdésre is, hogy a nagy távközlési cégekből kivált, ugyanakkor továbbra is a vállalatcsoportok többségi tulajdonában lévő toronycégek német, illetve uniós jogot sértenek-e azzal, ha diszkriminálnak egyes piaci szereplőket.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.