Szerző: Koi Tamás

2022. július 14. 09:34

Értékesíti toronycégét a Deutsche Telekom

Pénzügyi befektetőnek értékesíti toronycégének többségi tulajdonát a Deutsche Telekom - jelentette be a távközlési óriás csütörtök reggel. Az eszközértékesítés jól illik az utóbbi időszak trendjeibe a távközlési szektoron belül, emellett jelentős tőkebevonást eredményez Európa legnagyobb telekommunikációs vállalata számára.

Régóta köztudott volt, hogy a Deutsche Telekom el kívánja adni saját toronycégét, vagy legalábbis annak egy részét akár szakmai, akár pénzügyi befektetőnek, végül a formálódó üzletet most sikerült nyélbe ütniük a feleknek, így a DigitalBridge és a Brookfield magántőkecsoport konzorciumának a kezébe kerülhet a GD Towers 51%-a. Az üzlet értéke eléri a 17,5 milliárd eurót.

Bár a koronavírus világjárvány átvészelésében elvitathatatlan szerep jutott a távközlési infrastruktúrának, a telekommunikációs cégek jelentőségükhöz képest az IT-iparág egyes szereplőinek óriási növekedését legfeljebb távoli szemlélőként figyelhették. A telkócégekbe ma már közel sem olyan vonzó lehetőség befektetni, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a társaságok erre pedig jobb híján új üzleti modellek felépítésével kénytelenek reagálni.

bi-symbolbild-funkturm

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ilyen modell az infrastruktúra - különösen a mobilhálózati infrastruktúra - passzív, esetleg aktív elemeinek bérbe adása, illetve eladása - ezt az utat követte Európa legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom is most, mely idén márciusban a Goldman Sachs-t kérte fel tanácsadónak a csaknem 40 ezer toronnyal rendelkező üzletág értékesítéséhez.

A toronyinfrastruktúra-cégek piacán az egyre nagyobb forráshiánnyal, illetve adósságállománnyal küzdő iparágnak köszönhetően jelentős mozgás volt tapasztalható az elmúlt években. A piac két legnagyobb szereplője, az American Tower és a spanyol Cellnex - előbbinek nagyjából 55 ezer, utóbbinak 130 ezer tornya van Európában. Szintén meghatározó szereplője az európai toronypiacnak a Vodafone-ból kivált, ám továbbra is a cég többségi tulajdonában lévő Vantage Towers, mely jelenleg 82 ezer, egykor a Vodafone hálózatát képező torony felett rendelkezik.

A 800 alkalmazottal rendelkező GD Towers Németországban és Ausztriában mintegy 40 ezer toronnyal rendelkezik, tavalyi árbevétele elérte az 1,1 milliárd eurót, 640 millió eurós EBITDA mellett. A két érintett leánycég a Telekom Deutschland és a Magenta Austria a megállapodás értelmében továbbra is az eredeti szerződési feltételek mentén használhatja majd a GD Towers passzív infrastruktúra-elemeit a következő mintegy 30 évben.

a címlapról