:

Szerző: Koi Tamás

2022. július 14. 09:34

Értékesíti toronycégét a Deutsche Telekom

Pénzügyi befektetőnek értékesíti toronycégének többségi tulajdonát a Deutsche Telekom - jelentette be a távközlési óriás csütörtök reggel. Az eszközértékesítés jól illik az utóbbi időszak trendjeibe a távközlési szektoron belül, emellett jelentős tőkebevonást eredményez Európa legnagyobb telekommunikációs vállalata számára.

Régóta köztudott volt, hogy a Deutsche Telekom el kívánja adni saját toronycégét, vagy legalábbis annak egy részét akár szakmai, akár pénzügyi befektetőnek, végül a formálódó üzletet most sikerült nyélbe ütniük a feleknek, így a DigitalBridge és a Brookfield magántőkecsoport konzorciumának a kezébe kerülhet a GD Towers 51%-a. Az üzlet értéke eléri a 17,5 milliárd eurót.

Bár a koronavírus világjárvány átvészelésében elvitathatatlan szerep jutott a távközlési infrastruktúrának, a telekommunikációs cégek jelentőségükhöz képest az IT-iparág egyes szereplőinek óriási növekedését legfeljebb távoli szemlélőként figyelhették. A telkócégekbe ma már közel sem olyan vonzó lehetőség befektetni, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a társaságok erre pedig jobb híján új üzleti modellek felépítésével kénytelenek reagálni.

bi-symbolbild-funkturm

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ilyen modell az infrastruktúra - különösen a mobilhálózati infrastruktúra - passzív, esetleg aktív elemeinek bérbe adása, illetve eladása - ezt az utat követte Európa legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom is most, mely idén márciusban a Goldman Sachs-t kérte fel tanácsadónak a csaknem 40 ezer toronnyal rendelkező üzletág értékesítéséhez.

A toronyinfrastruktúra-cégek piacán az egyre nagyobb forráshiánnyal, illetve adósságállománnyal küzdő iparágnak köszönhetően jelentős mozgás volt tapasztalható az elmúlt években. A piac két legnagyobb szereplője, az American Tower és a spanyol Cellnex - előbbinek nagyjából 55 ezer, utóbbinak 130 ezer tornya van Európában. Szintén meghatározó szereplője az európai toronypiacnak a Vodafone-ból kivált, ám továbbra is a cég többségi tulajdonában lévő Vantage Towers, mely jelenleg 82 ezer, egykor a Vodafone hálózatát képező torony felett rendelkezik.

A 800 alkalmazottal rendelkező GD Towers Németországban és Ausztriában mintegy 40 ezer toronnyal rendelkezik, tavalyi árbevétele elérte az 1,1 milliárd eurót, 640 millió eurós EBITDA mellett. A két érintett leánycég a Telekom Deutschland és a Magenta Austria a megállapodás értelmében továbbra is az eredeti szerződési feltételek mentén használhatja majd a GD Towers passzív infrastruktúra-elemeit a következő mintegy 30 évben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.