Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 24. 12:45

MI-asszisztensre húzza fel a Microsoft a Windows 11 jövőjét

A Bing kereső után a Windows operációs rendszerbe integrálja generatív MI-technológiáját a Microsoft egy asszisztens formájában, amivel jóval több felhasználót érhet el, mint a keresőn keresztül. A cég szerint az MI a Windows innovációjának legnagyobb hajtómotorja lehet az elkövetkező években.

Nem meglepő mód a mesterséges intelligencia állt a Microsoft éves Build konferenciájának középpontjában, ezúttal a technológia Windows 11 operációs rendszerben betöltött jövőbeli szerepéről beszélt a cég. Panos Panay, a Microsoft ügyvezető alelnöke és termékigazgatója szerint az MI a Windows innovációjának legnagyobb hajtómotorja lehet az elkövetkező években, ami át fogja alakítani és a felhasználók számára egyszerűbbé tesz egyes munkamódszereket és interakciókat.

Miután a redmondi óriás az év elején elérhetővé tette az OpenAI technológiáján alapuló chatbottal bővített Bing keresőt, és jelentősen javította a Githubon elérhető Copilot nevű kódolási asszisztens képességeit, egy lépéssel tovább megy, és a fő operációs rendszer szerves részévé teszi az MI-t. Az Edge-ben, az Office-alkalmazásokban és a GitHubon látott oldalsávokhoz hasonlóan a Windows Copilot közvetlenül a Windows 11-be építve, a tálcáról lesz megnyitható és használható különféle programokon belül.

Az MI-asszisztenst alapvető feladatok elvégzésére lehet megkérni a rendszeren belül, például az asztal hátterének megváltoztatására, vagy az éjszakai mód bekapcsolására, így nem kell megkeresni a vonatkozó beállításokat a rendszer menüin belül. A kvázi virtuális asszisztensként működő Copilot akár kérésre összegezheti egyes dokumentumok tartalmát, vagy segíthet a képek szerkesztésében egy fájl elküldése előtt, ami a Cortanánál használhatóbbá teszi produktivitás szempontjából.

copilot

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A generatív nagy nyelvi modellen alapuló chatbot beépítése jelentős löketet adott a Bing keresőnek, a Microsoft szerint napi 100 millió aktív felhasználót sikerült elérni a funkció elindítása után – a StatCounter szerint a termék mégis veszített piaci részesedéséből, áprilisban 7,2 százalékát fedte le a keresőpiacnak a tavaly októberben látott 9,92 százalékos csúcs után. Mindez azt mutatja, hogy a Google dominanciája még mindig rendkívül erős.

A Microsoft alapvetően nem a keresőpiacra támaszkodó cég, és mivel a Windows elkötelezett felhasználói bázissal rendelkezik, így az „okosított” Bingnél potenciálisan több felhasználót sikerülhet elérnie az új eszközzel. A cég közleménye szerint havonta több mint 1,4 milliárd aktív eszközön fut Windows 10 vagy Windows 11.

A Windows Copilot júniustól válik elérhetővé előnézetben, a cég fokozatosan terjeszti ki az elérhetőségét, miután a tesztelői visszajelzések alapján megteszi a szükséges módosításokat. Jelenlegi formájában szövegbevitelre támaszkodó eszközről van szó, ami a későbbre tervezett hangtámogatás képességével idővel több funkcionalitásra ad lehetőséget és hatékonyabb virtuális asszisztenssé válhat, mint a hangalapú Cortana.

A Copilot a Bing Chathez hasonlóan az OpenAI ChatGPT által használt, harmadik féltől származó beépülőket is támogatja, így a fejlesztők összekapcsolhatják alkalmazásaikat az MI-vel, ennek révén a jövőben még hasznosabbá válhat egy épülő ökoszisztéma révén.

a címlapról