:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 24. 12:45

MI-asszisztensre húzza fel a Microsoft a Windows 11 jövőjét

A Bing kereső után a Windows operációs rendszerbe integrálja generatív MI-technológiáját a Microsoft egy asszisztens formájában, amivel jóval több felhasználót érhet el, mint a keresőn keresztül. A cég szerint az MI a Windows innovációjának legnagyobb hajtómotorja lehet az elkövetkező években.

Nem meglepő mód a mesterséges intelligencia állt a Microsoft éves Build konferenciájának középpontjában, ezúttal a technológia Windows 11 operációs rendszerben betöltött jövőbeli szerepéről beszélt a cég. Panos Panay, a Microsoft ügyvezető alelnöke és termékigazgatója szerint az MI a Windows innovációjának legnagyobb hajtómotorja lehet az elkövetkező években, ami át fogja alakítani és a felhasználók számára egyszerűbbé tesz egyes munkamódszereket és interakciókat.

Miután a redmondi óriás az év elején elérhetővé tette az OpenAI technológiáján alapuló chatbottal bővített Bing keresőt, és jelentősen javította a Githubon elérhető Copilot nevű kódolási asszisztens képességeit, egy lépéssel tovább megy, és a fő operációs rendszer szerves részévé teszi az MI-t. Az Edge-ben, az Office-alkalmazásokban és a GitHubon látott oldalsávokhoz hasonlóan a Windows Copilot közvetlenül a Windows 11-be építve, a tálcáról lesz megnyitható és használható különféle programokon belül.

Az MI-asszisztenst alapvető feladatok elvégzésére lehet megkérni a rendszeren belül, például az asztal hátterének megváltoztatására, vagy az éjszakai mód bekapcsolására, így nem kell megkeresni a vonatkozó beállításokat a rendszer menüin belül. A kvázi virtuális asszisztensként működő Copilot akár kérésre összegezheti egyes dokumentumok tartalmát, vagy segíthet a képek szerkesztésében egy fájl elküldése előtt, ami a Cortanánál használhatóbbá teszi produktivitás szempontjából.

copilot

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A generatív nagy nyelvi modellen alapuló chatbot beépítése jelentős löketet adott a Bing keresőnek, a Microsoft szerint napi 100 millió aktív felhasználót sikerült elérni a funkció elindítása után – a StatCounter szerint a termék mégis veszített piaci részesedéséből, áprilisban 7,2 százalékát fedte le a keresőpiacnak a tavaly októberben látott 9,92 százalékos csúcs után. Mindez azt mutatja, hogy a Google dominanciája még mindig rendkívül erős.

A Microsoft alapvetően nem a keresőpiacra támaszkodó cég, és mivel a Windows elkötelezett felhasználói bázissal rendelkezik, így az „okosított” Bingnél potenciálisan több felhasználót sikerülhet elérnie az új eszközzel. A cég közleménye szerint havonta több mint 1,4 milliárd aktív eszközön fut Windows 10 vagy Windows 11.

A Windows Copilot júniustól válik elérhetővé előnézetben, a cég fokozatosan terjeszti ki az elérhetőségét, miután a tesztelői visszajelzések alapján megteszi a szükséges módosításokat. Jelenlegi formájában szövegbevitelre támaszkodó eszközről van szó, ami a későbbre tervezett hangtámogatás képességével idővel több funkcionalitásra ad lehetőséget és hatékonyabb virtuális asszisztenssé válhat, mint a hangalapú Cortana.

A Copilot a Bing Chathez hasonlóan az OpenAI ChatGPT által használt, harmadik féltől származó beépülőket is támogatja, így a fejlesztők összekapcsolhatják alkalmazásaikat az MI-vel, ennek révén a jövőben még hasznosabbá válhat egy épülő ökoszisztéma révén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.