:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 26. 10:54

Szigorúbban ellenőrizheti az Apple, hol vannak az iPhone-ok

A szabályozók által meghatározott korlátozásoknak való megfelelés miatt egy intelligensebb megoldást vezethet be a cupertinói óriás az iPhone-okon, hogy pontosan meghatározhassa, mely országban található adott eszköz, ezzel egyben megágyazva a közelgő uniós előírások betartásának.

Az iOS 16.2 forráskódja arról árulkodik, hogy az Apple a jövőben az eddiginél szigorúbban venné a funkciók tartózkodási hely alapján történő korlátozását, aminek érdekében egy új rendszert tesztel - szúrta ki elsőként a 9to5Mac. Az óriáscég bizonyos országokban már alkalmaz hasonló megoldást, például azért, hogy egyes régiókban (mondjuk az Egyesült Arab Emírségekben) letiltsa a FaceTime-ot, de a megvalósítás módja eddig kezdetleges volt. A jövőben ezzel szemben egy lényegesen kidolgozottabb,  eddig „countryd” belsős kódnéven említett rendszer könnyítené meg a korlátozások kezelését.

A kód alapján a rendszer több adatforrásból dolgozik majd a tartózkodási hely meghatározásához, így aktuális GPS-helyzetet, a használt wifi-router országra vonatkozó kódját, illetve a SIM-kártya által szolgáltatott információkat is figyelembe veszi majd az ország megállapításához, ezzel kevesebb teret adva a különféle kiskapuknak.

apple_sideloading_korlát

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fejlesztés célja a különféle kormányzati szabályozók korlátozásainak való megfelelés, lévén a legtöbb alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal vagy funkciókkal kapcsolatos szigorúbb fellépés általában valamilyen végrehajtó szerv nyomására válik kötelezővé az Apple számára, ennek pedig technikai feltételei is vannak. A minél több információval való dolgozás miatt a felhasználóknak nehezebb lesz megkerülniük a korlátozásokat, egyben az eszköz könnyebben észleli, ha a tulajdonos egyik régióból a másikba utazik. Az eddigi sejtések szerint az Apple az idei WWDC fejlesztői konferencián jelentheti be a fejlesztést, ami  júniusban rajtol.

Mint arról korábban is hallani lehetett: az Európai Unió nyomására az Apple tervezi, hogy a jövőben  lehetővé teszi eszközein a sideloadingot, tehát  az alkalmazások független forrásból történő telepítését. Az iOS 17 már az uniós szabályozásoknak próbálna megfelelni azzal, hogy megnyitná a kaput a külső alkalmazásboltok előtt. A cupertinóiak a rendszer következő nagy kiadásával először engednék meg a felhasználóknak, hogy az App Store-on kívüli forrásból telepítsenek alkalmazásokat – számolt be róla több belsős iparági forrás is.

A cég eddig több alkalommal is hansúlyozta, hogy minden iPhone okostelefon óhatatlanul támadások célpontjává válna abban az esetben, ha az Apple-nek engednie kéne jelenlegi szigorú alkalmazáskezelési feltételeiből. Az előírás, ami ellen oly sokáig ágalt a techóriás, a digitális piacokra vonatkozó keretszabályozás (Digital Markets Act, azaz DMA) részeként kapott végleges formát, ami 2024. márciusától kötelezően alkalmazandó. A rendszer 17-es főverziójával így egy sor olyan megkötést kell megszüntetni a rendszerben, melyek a DMA-ban foglalt kötelezettségekkel ellentétesek, beleértve a alternatív alkalmazás-letöltési források teljes tiltását.

A cupertinói cég ugyanakkor Mark Gurman, a Bloomberg jól értesült újságírója szerint úgy kívánna megfelelni a jogszabályi kötelezettségeknek, hogy a gyeplőt továbbra is valamennyire a kezében tarthassa. Így felmerült, hogy az alternatív alkalmazás-piacterekből is csak az Apple által jóváhagyott és ellenőrzött alkalmazásokat lehet majd telepíteni, ezt az ellenőrzést azonban nem végezné el ingyen a cég. A fejlettebb helymeghatározás alapján történő korlátozást lehetővé tevő frissítésnek köszönhetően pedig nehezebb lenne trükközni a sideloadinggal is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 05:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.