:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 25. 10:40

Az Apple pártját fogják a bírák az Epic Games elleni perpatvarban

Az Apple jutalékrendszere, illetve üzletpolitikája kapcsán kialakult, mindeddig legnagyobb port felkavart ügyben újabb fejlemények vannak, a perparvart 2020-ban útjára indító Epic Games javarészt veszített a cupertinóiakkal szemben, miután a fellebbviteli bíróság helybenhagyta a 2021-ben hozott döntést.

Az Egyesült Államok kilencedik körzeti fellebbviteli bírósága helybenhagyta az alsóbb szintű bíróság ítéletét, amely többek közt elutasította az Epic Games játékstúdió azon vádját, hogy az Apple App Store monopolista helyzetet élvez a mobilpiacon, és sérti a szövetségi trösztellenes törvényeket. A háromtagú testület az eredeti ítéletet fenntartva összességében az Epic által megfogalmazott tíz vádból kilencben az Apple javára döntött, de a játékstúdió számára egyetlen kedvező megállapítást is helybenhagyta, miszerint a cupertinóiak megsértették a kaliforniai törvényeket, így lehetővé kell tenniük a fejlesztők számára, hogy hivatkozásokat helyezzenek el alkalmazásaikban, így a felhasználók az App Store-on kívül vásárolhassanak.

A játékstúdió a fellebbezéssel azt kívánta bizonyítani, hogy az Apple törvénytelenül korlátozza iOS-es eszközökön az alkalmazások terjesztésének módját, ami kizárólag az App Store-on keresztül lehetséges, és ezáltal megköveteli saját fizetési csatornájának használatát, ami után jutalékot csíp le. Ezzel megakadályozza, hogy a fejlesztők alternatív fizetési módokat kínáljanak a felhasználóknak. Az Apple nem ért egyet az egyetlen, rá nézve kedvezőtlen követeléssel kapcsolatban, ezért újabb fellebbezést fontol, így az ügy a legfelsőbb bíróságig juthat.

epic

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

 A 2021-ben hozott eredeti döntéskor Gonzalez Rogers bíró kimondta, hogy az Epic egyértelműen megszegte az Apple-lel kötött szerződést azzal, hogy a Fortnite-ba beépítette saját fizetési opcióját, ezért kártérítés megfizetését írta elő a játékstúdió számára, továbbá úgy határozott, hogy az Apple nem köteles visszaengedni az App Store-ba a Fortnite-ot.

Habár a felperes megnyerte a pert, és a bíróság kimondta, hogy a cupertinói vállalatot nem lehet monopolistának tekinteni (így az nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat platformjaira), a hatályban lévő törvények szerint azonban versenyellenest magatartást gyakorol. Ennek értelmében a Apple-nek fel kell hagynia azon gyakorlatával, mely tiltja fejlesztőket a külsős fizetési megoldások implementálásától. Mindez röviden annyit tesz, hogy a cupertinóiaknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy az alkalmazásfejlesztők alternatív fizetési opciókat is nyújthassanak.

A cupertinóiak 2022-től kezdve lehetővé teszik bizonyos alkalmazások készítői számára, hogy a felhasználókat saját webhelyeikre irányítsák át fizetés céljából, illetve az új európai uniós törvények hatására az Apple-nek jövőre be kell engednie a harmadik felek piactereit az iPhone-okra. Az óriáscég szerint azonban a javasolt ‌App Store‌ változtatások felboríthatják az eddigi gondos egyensúlyt, ami helyrehozhatatlan károkat okozhat a cég és a fogyasztók számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.