Szerző: Koi Tamás

2022. december 14. 10:02

Már jövőre alternatívákat kaphat az App Store

Egy sor törvényi kötelezettség lép hatályba a digitális piacok legnagyobb szereplőit, a "kapuőröket" illetően a következő 15 hónapban az Európai Unióban, mely többek között az Apple-re is vonatkozik.

Jövőre teret engedhet az alternatív alkalmazás-piactereknek különféle platformjain, így elsősorban az iOS operációs rendszeren az Apple azért, hogy megfeleljen az Európai Unió nemrég elfogadott, 2024. márciusától kötelezően alkalmazandó, digitális piacokat szabályozó keretrendszerének, a Digital Markets Act-nek (DMA). Ezzel az Apple ökoszisztémájában eddig tabuként kezelt, gyökeres változáshoz érhet a gyártó, mely a kiszivárgott hírek szerint azért nem fogja olyan könnyen adni a bőrét.

A Bloomberg mindig jól értesült szakújságírója, Mark Gurman szerint az Apple az iOS operációs rendszer jövőre érkező, 17-es főverziójával egy sor olyan megkötést megszüntet a rendszerben, melyek a DMA-ban foglalt kötelezettségekkel ellentétesek, beleértve a fent említett, alternatív alkalmazás-letöltési források teljes tiltását. Az Apple-nek ráadásul a törvény értelmében nem csak az alternatív forrásokat, hanem a sideload-ot is engedélyeznie kellene, ami ellen a cég a DMA előkészítésének és elfogadásának különböző fázisaiban foggal-körömmel küzdött, a sideload-ot a "bűnözők egyik kedvelt eszközének" nevezve.

apps

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cupertinói cég ugyanakkor Gurman szerint úgy kívánna megfelelni a jogszabályi kötelezettségeknek, hogy a gyeplőt továbbra is valamennyire a kezében tarthassa. Így felmerült, hogy az alternatív alkalmazás-piacterekből is csak az Apple által jóváhagyott és ellenőrzött alkalmazásokat lehet majd telepíteni, ezt az ellenőrzést azonban nem végezné el ingyen a cég.

A külső alkalmazás-piacterek mellett a DMA egy sor további, az Apple által tabunak tekintett rendszerszintű változtatást ír elő a cég számára - várhatóan ezeket is kénytelen lesz a cég a következő mintegy tizenöt hónapban megvalósítani a vállalat.

Így az Apple-nek többek között meg kell majd nyitnia az iPhone-ok NFC-s hardverplatformját a külső fizetési szolgáltatók számára, hozzáférést kell biztosítania a versenytársaknak a "Find My" lokátorhálózathoz és platformfüggetlenné kell tennie az iMessage működését is.

A jogszabályok értelmében mindezek az előírások csak az EU területén értékesített eszközök szoftverhátterére vonatkoznak, ám könnyen lehet, hogy az Apple nem fogja megkülönböztetni a régiókat, így a fenti változások minden, az iOS 17-et (vagy az annak megfelelő iPad OS-t) telepítő felhasználót érinteni fognak.

Hasonlóan globális szintű változásokat eredményezett az EU által szintén idén elfogadott, egységes töltőcsatlakozót előíró rendelet, melynek hatására az Apple kénytelen az iPhone-okon (és más, ugyanezen interfészt használó eszközökön) található Lightning-csatlakozót USB Type-C csatolóra cserélni. Ennek az előírásnak ugyanakkor csak 2024. december 28-tól kell kötelezően megfeleljen egy gyártó az Európai Unióban, ettől függetlenül a pletykák szerint már az iPhone-ok következő generációja is Type-C csatlakozóval érkezhet jövő ősszel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról