:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 26. 13:39

A történelemben először profitot termelt a Google felhője

A Google eddig jóformán csak öntötte a pénzt a felhős üzletágába, melynek pénzügyi teljesítményét három éve külön is részletezi negyedéves jelentésében. A cég ugyanakkor végre trendfordulóhoz érkezhetett az első negyedévben.

Beérhetett a rengeteg munka és befektetés gyümölcse a Google felhős üzletága számára, mely bevétele alapján a harmadik legnagyobb, globális piaci tényezőnek minősül az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft Azure platformja mögött. 

A cég magyar idő szerint tegnap este publikált első negyedéves pénzügyi beszámolója alapján a Google Cloud részleg most először termelt profitot (191 millió dollárt) az elmúlt három évben, mióta a divízió számait külön részletezi jelentésében a társaság. A felhős üzletág mindezt 7,45 milliárd dolláros árbevétel mellett hozta, miközben egy évvel korábban bevétele 5,82 milliárd dollár volt csupán, 706 millió dolláros veszteség mellett.

google_cloud_logo

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Távolról sem volt ilyen jó a növekedési arány ugyanakkor a cég aranytojást tojó tyúkként kezelt keresőüzletágánál, melynek árbevétele éves szinten mindössze 1,87%-kal nőtt (40,4 milliárd dollárra), miközben egy évvel korábban a növekedés csaknem 25%, két évvel korábban pedig 30%-ot meghaladó mértékű volt.

A cég teljes árbevétele a negyedév végére összességében 69,78 milliárd dollárt tett ki, ami 3%-os éves szintű növekedésnek felel meg, a nettó profit pedig körülbelül 1,5 milliárd dollárral, 15 milliárd dollárra csökkent.

A március 31-ével záródó időszak eredményeit részben befolyásolta, hogy az anyavállalat ebben a háromhónapos periódusban bocsátott el mintegy 12 ezer munkavállalót, ami az egyéb, költségcsökkentéssel kapcsolatos intézkedésekkel együtt összességében 2,6 milliárd dolláros költséget eredményezett az adott időszakban.

A negyedéves jelentés közzétételével párhuzamosan az Alphabet bejelentette, hogy 70 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot is indít - a hírre a tőzsde jól reagált, a cég papírjai a zárást követő kereskedésben 4%-ot erősödtek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.