Szerző: Koi Tamás

2023. április 26. 13:39

A történelemben először profitot termelt a Google felhője

A Google eddig jóformán csak öntötte a pénzt a felhős üzletágába, melynek pénzügyi teljesítményét három éve külön is részletezi negyedéves jelentésében. A cég ugyanakkor végre trendfordulóhoz érkezhetett az első negyedévben.

Beérhetett a rengeteg munka és befektetés gyümölcse a Google felhős üzletága számára, mely bevétele alapján a harmadik legnagyobb, globális piaci tényezőnek minősül az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft Azure platformja mögött. 

A cég magyar idő szerint tegnap este publikált első negyedéves pénzügyi beszámolója alapján a Google Cloud részleg most először termelt profitot (191 millió dollárt) az elmúlt három évben, mióta a divízió számait külön részletezi jelentésében a társaság. A felhős üzletág mindezt 7,45 milliárd dolláros árbevétel mellett hozta, miközben egy évvel korábban bevétele 5,82 milliárd dollár volt csupán, 706 millió dolláros veszteség mellett.

google_cloud_logo

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Távolról sem volt ilyen jó a növekedési arány ugyanakkor a cég aranytojást tojó tyúkként kezelt keresőüzletágánál, melynek árbevétele éves szinten mindössze 1,87%-kal nőtt (40,4 milliárd dollárra), miközben egy évvel korábban a növekedés csaknem 25%, két évvel korábban pedig 30%-ot meghaladó mértékű volt.

A cég teljes árbevétele a negyedév végére összességében 69,78 milliárd dollárt tett ki, ami 3%-os éves szintű növekedésnek felel meg, a nettó profit pedig körülbelül 1,5 milliárd dollárral, 15 milliárd dollárra csökkent.

A március 31-ével záródó időszak eredményeit részben befolyásolta, hogy az anyavállalat ebben a háromhónapos periódusban bocsátott el mintegy 12 ezer munkavállalót, ami az egyéb, költségcsökkentéssel kapcsolatos intézkedésekkel együtt összességében 2,6 milliárd dolláros költséget eredményezett az adott időszakban.

A negyedéves jelentés közzétételével párhuzamosan az Alphabet bejelentette, hogy 70 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot is indít - a hírre a tőzsde jól reagált, a cég papírjai a zárást követő kereskedésben 4%-ot erősödtek.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.