Szerző: Koi Tamás

2023. január 24. 09:48

Egyre kevésbé bombaüzlet a felhő

Bár egy-két évvel ezelőtt még nem győzték kapacitással, a világ legnagyobb felhőszolgáltatóit mostanra megérintette a válság szele - az Amazon, a Microsoft és a Google egyaránt lassuló növekedést mutat, bár ennek nem kizárólag gazdasági okai vannak.

A pandémia idején még nem győzték felhúzni az újabb adatközpontokat a világ legnagyobb publikus felhőszolgáltatói, élükön az Amazonnal, a Microsofttal és a Google-lel, mostanra azonban a '21-es évet és a '22-es év elejét jellemző növekedés egyértelműen és határozottan lelassult. A szektort ráadásul az elmúlt hetekben, hónapokban bejelentett leépítési hullámok is megrázták, mintegy velejárójaként a világ összes régiójára kiterjedő gazdasági krízisnek.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az elmúlt kilenc hónapban a nagy globális szolgáltatók számai egytől-egyig romlottak, az előttünk álló időszakban pedig az értékesítés további lassulása, de legalábbis stagnálás várható. A Gartner szerint a szegmens ugyanakkor már túlvan a nehezén, hiszen a tavalyi 18,8%-ot idén már 20,7%-os növekedés követi, ez ugyanakkor még mindig kevesebb mint a fele a 2021-es bővülésnek.

cloud-growth

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Az elemzőcégek az ügyfelek visszajelzései alapján úgy értékelik, hogy a legtöbb vállalkozás a gazdasági kihívásokra válaszul visszafogja, illetve visszafogta felhős migrációs projektjeit, akik pedig már végeztek a folyamattal, most igyekeznek kedvezőbb feltételeket kialkudni a szolgáltatónál. Ezen felül kihívás elé állítja a szektort, hogy a könnyen migrálható folyamatokat, infrastruktúrát a legtöbb megrendelő az elmúlt években már átköltöztette a felhőbe, a költözés azonban ezen a ponton - részben a költségek, részben a bonyolultabbá váló műveletnek köszönhetően - elakadt.

A nehézségek láthatóan egyformán jelentkeznek az összes iparági szereplőnél, a piaci erőviszonyok tekintetében legalábbis egyelőre nem lehet ennek kapcsán markáns változásokról beszélni. A szegmenst továbbra is az Amazon vezeti az AWS-sel, melynek lassan, fokozatosan jön fel a nyakára a Microsoft-féle Azure és a Google szárnyait bontogató felhős üzletága, a Google Cloud.

A piacot uraló cégek közül a két legerősebbet a gazdasági válság egyéb aspektusai is nyomasztják, így az Amazon a kiskereskedelmi értékesítés lassulásától szenved, a Microsoft pedig a PC-piac befékeződése miatt a szoftvereladások (különös tekintettel a Windows operációs rendszerekre) tekintetében számíthat nehézségekre a következő negyedévekben.

a címlapról