:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 25. 12:15

A Sberbank ad saját chatbotot az oroszoknak

Egyelőre csak meghívásos alapon lehet kipróbálni a GigaChatet, ami Oroszország határain kívül jó eséllyel nem lesz különösebben hasznos, de a lépés maga fontos szeletét képezi annak a törekvésnek, hogy Oroszország függetlenítse magát a nyugati technológiáktól.

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank jóvoltából mutatkozott be az oroszok saját ChatGPT alternatívája. A Reuters jelentése szerint a többségi állami tulajdonú bank és pénzügyi szolgáltató vállalat egyelőre szűk körben, meghívásos alapon biztosít hozzáférést a GigaChat névre keresztelt chatbothoz, aminek egyik fő előnyeként azt hangsúlyozta ki, hogy a többi megoldásnál jóval hatékonyabban tud oroszul társalogni.

Kérdés, hogy a globális piacon mekkora jelentősége lesz a megoldásnak, mivel ugyan az orosz nyelv esetén kiemelkedő lehet a program, de idegen nyelveken nem teljesít annyira jól. A bank technikai részletekkel és más információkkal egyelőre nem tudott szolgálni. Mivel a Sberbankot az orosz állam támogatja, számítani lehet rá, hogy a politikailag érzékeny témákban, például az ukrajnai háborúval kapcsolatban a kormány fogja jóváhagyni, milyen válaszokat adhat a robot. A jelenlegi szankciók miatt továbbá az sem valószínű, hogy a GigaChat az országon kívül egyaránt elérhető lesz. 

sberbank_chatbot

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Oroszország elsődleges bankja komoly összeget fordít technológiai beruházásokra, hogy csökkentse importfüggőségét, válaszul arra, hogy a nyugati országok jelentősen korlátozták Oroszországba irányuló exportjukat, és szankciókat vezettek be Moszkva ellen az ukrajnai agresszió miatt.

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT berobbanásával valóságos versenyfutás indult el a technológiai piacon, sorra mutatkoznak be az alternatívák a különböző országokból. A politikailag szintén meghatározó szereplőnek számító Kína nemrég mutatta be saját megoldásait, az országban számos vállalat dolgozik a ChatGPT hazai alternatíváin: ilyen például a Baidu által fejlesztett ErnieBot és a Fudan Egyetem NLP Laboratóriuma által készített MOSS. A hónap elején az Alibaba mutatta be saját nagy nyelvi modellen alapuló szolgáltatását, a Tongyi Qianwent, ami a kínai mellett angolul is tud, ezzel pedig lényegesebben jobbak az esélyei a globális piacot nézve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 03:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.