Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 6. 12:51

Fióktörlésre vonatkozó szabályt módosít a Google a Play Áruházban

Adattörlési kötelezettséggel egészíti ki a Google a Play Áruház szabályait, ami a felhasználók számára tenné egyszerűbbé a fiókjuk törlését függetlenül attól, hogy megszabadultak-e az alkalmazástól.

Új fióktörlési szabályzatot jelentett be a Google az androidos alkalmazásokra vonatkozóan, melynek értelmében azokban a szolgáltatásokban, ahol felhasználói regisztráció létrehozása szükséges, a fejlesztőknek egyértelmű és egyszerűsített módon kell lehetőséget kínálniuk a létrehozott fiók és a hozzá tartozó adatok törlésére. Az Apple hasonló szabályzatot vezetett be tavaly nyáron az App Store-ban, így a keresőóriás lényegében a versenytársát követi.

A keresőóriás szerint a fejlesztőknek lehetőséget kell biztosítaniuk a fiók- és adattörlés kezdeményezésére az alkalmazáson belülről és az interneten keresztül is, a funkciót pedig olyan módon kell megtervezni, hogy az könnyen elérhető legyen. Az irányelv azt is megköveteli a fejlesztőktől, hogy a fiók törlésekor egyben a felhasználói adatokat is távolítsák el a szervereikről, de ha bizonyos okokból szükséges megőrizniük a felhasználói adatokat (például csalásmegelőzés vagy szabályozási megfelelés miatt), arról egyértelmű tájékoztatást kell adni. A felhasználó egyben azt is kérheti, hogy csak a fiókhoz tartozó adatait töröljék (például az előzményeket), magát a regisztrációt ne.

google-play-store

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szabályok implementálása később várható, a cég valamikor a jövő év során kezdi el kötelezővé tenni és ellenőrizni a betartását. A fejlesztők december 7-ig kapnak kérést arra vonatkozóan, hogy szolgáltassanak információkat az alkalmazásuk által kínált törlési lehetőségekről egy űrlap formájában. A vállalat 2024. május 31-ig ad türelmi időt a módosítások végrehajtásához.

Az új szabályzattal egyben módosult a Play Áruház Adatbiztonsági szekciója is, a felhasználók a jövő évtől kezdve adattörlési lehetőségre utaló jelvényeket láthatnak majd a digitális áruházból letölthető appok adatlapján, amennyiben a fejlesztők kitöltötték a szükséges űrlapokat és az egyszerűsített törlést lehetővé tevő módosításokat beépítették kódjaikba. 

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról