Szerző: Koi Tamás

2023. március 10. 13:10

Kivonulhat Nagy-Britanniából a WhatsApp

Újra fellángolni látszanak az egész online iparágat alaposan megosztó Online Safety Bill nevű brit jogszabály kapcsán az indulatok - bár a törvényt még el sem fogadták, a Meta platformshoz tartozó WhatsApp már előrevetítette, hogy kész teljesen kivonulni Nagy-Britanniából, mintsem hozzányúljon a platform által használt végponti titkosításhoz.

Még idén elfogadhatja a birt parlament az Online Safety Bill nevű új internetbiztonsági rendeletet, mely új, a korábbiaknál sokkal szigorúbb előírásokat fogalmaz meg az ártalmas, illetve különösen a gyermekek szempontjából ártalmasnak minősített tartalmak szűrésére és blokkolására. Az új jogszabályt iparági szereplők korábban többször is élesen kritizálták, most éppen Will Catchcart, a WhatsApp első embere szólt oda keményen a jogalkotóknak.

A WhatsApp, illetve más, végponti titkosítást használó platformok (pl. Signal) üzemeltetőinél a készülőben lévő törvény azon passzusa verte ki a biztosítékot, mely kötelezően előírja a platformüzemeltetők számára egy olyan akkreditált megoldás használatát, mely a felhasználók közötti üzenetváltásokban felderíti gyermekpornográf tartalmakat. 

whatsapp_bigben

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár a törvény nem tér ki ennek a megoldásnak a technológiai részleteire, biztonsági szakértők szerint kizárt egy ilyen szkennert anélkül sikerrel használni, hogy az üzenetküldő rendszer végponti titkosítását ne kapcsolnák ki az üzemeltetők.

A WhatsApp ugyanakkor most ismételten világossá tette, hogy nem hajlandó a platform üzenettitkosítási protokollján változtatni - ahogy Catchcart fogalmazott, a platform felhasználóinak mindössze 2%-a angol, az angol törvényi megfelelőségek miatt azonban nem fogják a fennmaradó 98%-nyi felhasználót kitenni a végponti titkosítás kikapcsolásából eredő veszélyeknek. Ha nincs más megoldás, akkor a WhatsApp kész ezért otthagyni a komplett brit piacot - húzta alá a vezető.

Az Online Safety Bill a kritikusok szerint olyan eszközöket ad a brit kormány kezébe, mellyel a kabinet a demokratikus országokra egyáltalán nem jellemző módon erős kontrollt gyakorolhat az online platformok felett. A törvénytervezet idén nyáron kerül újra a brit parlament elé, elfogadása esetén pedig a helyi média- és hírközlésszabályozó szerv, az Ofcom hatáskörébe kerül majd az abban foglaltak ellenőrzése és betartatása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról