Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 22. 14:15

Kiakadt a brit vezetés a Messenger titkosításán

Kemény hangú vezércikket írt a brit belügyminiszter a hétvégén a Facebook Messengerbe tervezett végponti titkosítás kapcsán. A Meta jövőre tervezi alapértelmezetté tenni az üzenetek végponti titkosítását a platformon, brit politikusok szerint ezzel új eszközt adva a bűnözők, elsősorban a gyermekbántalmazók kezébe.

Ismét áll a bál Nagy-Britanniában a világ legnépszerűbb azonnali üzenetküldő platformjának tervezett végponti titkosításával kapcsolatban. A brit belügyminiszter egy a The Telegraphban közzétett írásában leszögezte, groteszk árulásnak tartja a Meta tervét, mely alapértelmezetten bekapcsolná a legnagyobb, tulajdonában lévő chatplatformon, a Messengerben az üzenetváltások eszközök közti végponti titkosítását (end-to-end encryption, azaz E2EE).

A cégcsoporthoz tartozó különböző platformok biztonságosabbá tételén a Meta évek óta dolgozik, de a Messenger esetében egyelőre olyan alapvető funkciókkal is adós még, mint az alapértelmezett végponti titkosítás.

A funkció széleskörű bevezetéséhez augusztus közepén egy lépéssel közelebb került az üzemeltető - a Meta tegnap bejelentette, hogy alapértelmezetté tette a végponti titkosítást (angolul end-to-end encryption, azaz E2EE) egyes, kiválasztott felhasználóknál. Esetükben egyes, korábban elindított üzenetfolyamok automatikusan titkosítottá válnak majd, anélkül, hogy a titkosított párbeszéd opciót aktiválták volna.

london_underground

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A Meta emellett azon is dolgozik, hogy a titkosított üzenetváltásoknak létrehozzon egy védett, csak a felhasználó által hozzáférhető tárhelyet a cég szerverein - ez gyökeresen eltérne a korábbi topológiától, amikor a titkosított üzeneteket a felhasználó készülékén tárolják. A Meta szerint ennek előnye, hogy az eszköz elvesztése esetén is hozzá lehet majd férni a titkosított chatek tartalmához.

Nagy-Britanniában a hasonló kezdeményezések rendszerint a gyermekbántalmazások, illetve gyermekvédelmi intézkedések kapcsán kerülnek kereszttűzbe, illetve a kormányzat korábban kifejtette, éppen ezért kész arra kényszeríteni a piaci szereplőket, hogy a helyi hatóságok számára továbbra is hozzáférhetővé tegyék egy esetleges eljárás során az üzenetváltásokat a megelőzés és a felderítés érdekében. Az ezt a célt szolgáló konzervatív párti beadvány, az Online Safety Bill ratifikálása végül a párt első emberének, Boris Johnsonnak a lemondása miatt megfeneklett.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.