Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 22. 14:15

Kiakadt a brit vezetés a Messenger titkosításán

Kemény hangú vezércikket írt a brit belügyminiszter a hétvégén a Facebook Messengerbe tervezett végponti titkosítás kapcsán. A Meta jövőre tervezi alapértelmezetté tenni az üzenetek végponti titkosítását a platformon, brit politikusok szerint ezzel új eszközt adva a bűnözők, elsősorban a gyermekbántalmazók kezébe.

Ismét áll a bál Nagy-Britanniában a világ legnépszerűbb azonnali üzenetküldő platformjának tervezett végponti titkosításával kapcsolatban. A brit belügyminiszter egy a The Telegraphban közzétett írásában leszögezte, groteszk árulásnak tartja a Meta tervét, mely alapértelmezetten bekapcsolná a legnagyobb, tulajdonában lévő chatplatformon, a Messengerben az üzenetváltások eszközök közti végponti titkosítását (end-to-end encryption, azaz E2EE).

A cégcsoporthoz tartozó különböző platformok biztonságosabbá tételén a Meta évek óta dolgozik, de a Messenger esetében egyelőre olyan alapvető funkciókkal is adós még, mint az alapértelmezett végponti titkosítás.

A funkció széleskörű bevezetéséhez augusztus közepén egy lépéssel közelebb került az üzemeltető - a Meta tegnap bejelentette, hogy alapértelmezetté tette a végponti titkosítást (angolul end-to-end encryption, azaz E2EE) egyes, kiválasztott felhasználóknál. Esetükben egyes, korábban elindított üzenetfolyamok automatikusan titkosítottá válnak majd, anélkül, hogy a titkosított párbeszéd opciót aktiválták volna.

london_underground

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A Meta emellett azon is dolgozik, hogy a titkosított üzenetváltásoknak létrehozzon egy védett, csak a felhasználó által hozzáférhető tárhelyet a cég szerverein - ez gyökeresen eltérne a korábbi topológiától, amikor a titkosított üzeneteket a felhasználó készülékén tárolják. A Meta szerint ennek előnye, hogy az eszköz elvesztése esetén is hozzá lehet majd férni a titkosított chatek tartalmához.

Nagy-Britanniában a hasonló kezdeményezések rendszerint a gyermekbántalmazások, illetve gyermekvédelmi intézkedések kapcsán kerülnek kereszttűzbe, illetve a kormányzat korábban kifejtette, éppen ezért kész arra kényszeríteni a piaci szereplőket, hogy a helyi hatóságok számára továbbra is hozzáférhetővé tegyék egy esetleges eljárás során az üzenetváltásokat a megelőzés és a felderítés érdekében. Az ezt a célt szolgáló konzervatív párti beadvány, az Online Safety Bill ratifikálása végül a párt első emberének, Boris Johnsonnak a lemondása miatt megfeneklett.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.