Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 24. 11:20

A TikTok törlését kéri munkatársaitól az Európai Bizottság

Az unió végrehajtó szerve kiberbiztonsági fenyegetésekre hivatkozva kér nagyobb szigorúságot a videós appot használó dolgozóktól.

A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTokkal kapcsolatban a legtöbbször hangoztatott vád, hogy kiterjedten gyűjt felhasználói adatokat, amiket akár a kínai kormánynak is kiadhat. Eddig főleg az Egyesült Államok részéről volt látható erőteljesebb fellépés a szolgáltatás ellen, Európa jóval megengedőbb volt, egészen eddig.

Sonya Gospodinova, az EU szóvivője szerint az EU végrehajtó szerve biztonsági okokból döntött amellett, hogy munkatársai mellőzzék a kínai videós app használatát, amit a vállalati eszközökön és a személyes eszközökön is kötelező lesz eltávolítaniuk, amennyiben azokon céges és szervezeti szolgáltatások futnak. Az intézkedés célja, hogy "megvédje a Bizottságot a kiberbiztonsági fenyegetésekkel és a bizottság vállalati környezete elleni kibertámadásokra felhasználható fellépésekkel szemben". 

A bizottság körülbelül 32 ezer állandó és szerződéses alkalmazottat foglalkoztat, akiknek március 15-ig eleget kell tenniük a kérésnek. Mulasztás esetén az a retorzió várhat az alkalmazottra, hogy a vállalati alkalmazások, köztük a Skype és a bizottság levelezőrendszere a továbbiakban elérhetetlenné válik számára, de opció lehet az is, hogy a munkahelyi appokat törlik a telefonról azért cserébe, hogy "megtarthassák" a kínai appot. Ennek nyomán nagy rá az esély, hogy az unió többi intézménye, így az Európai Tanács és az Európai Parlament is követheti majd a példát. A TikTok szerint a bizottság döntése téves feltételezéseken alapul, annak ellenére, hogy a cég tavaly elismerte, hogy néhány kínai alkalmazott valóban hozzáférhet európai felhasználói adataihoz.

tiktok_(1)

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A közösségimédia-szolgáltatás vezérigazgatója, Shou Zi Chew januárban Brüsszelben tárgyalt uniós tisztviselőkkel, akik arra kérték a TikTok üzemeltetőjét, hogy biztosítsa az európai felhasználók adatainak biztonságát. Ekkor a cég azzal az ígérettel próbálta csitítani a kedélyeket, hogy hajlandó olyan rendszert kidolgozni, amivel az európaiak adatai Európán belül maradhatnak. Múlt heti fejlemény ezzel kapcsolatban, hogy a TikTok további két adatközpont üzemeltetését tervezi Európában, hogy enyhítse a felhasználói adatok biztonságával kapcsolatos aggodalmakat, és a vállára helyeződő szabályozási nyomást. A cég tájékoztatása szerint az európai TikTok-felhasználók adatainak migrációját idén kezdik el, a folyamat pedig 2024-ben is folytatódik.

Az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági aggályok miatt tavaly tiltotta be a TikTokot a szövetségi kormány által kibocsátott eszközökön, szintén arra hivatkozva, hogy a kínai kormány kémkedhet az amerikai felhasználók után. A múlt hónapban a holland kormány tanácsolta a köztisztviselőknek, hogy kerüljék az alkalmazás használatát. Az Egyesült Királyságban a külügyi bizottság elnöke, Alicia Kearns parlamenti képviselő nemrégiben a Sky Newsnak adott interjújában szólította fel arra a felhasználókat, hogy töröljék az alkalmazást.

Hogy Európa hangnemet vált, nem meglepő azután, hogy a ByteDance múlt hónapban elismerte, hogy több újságíró tartózkodási helyét a TikTokon keresztül sikerült lenyomozni. Mindemellett a közösségi szolgáltatásoknak az európai digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek is meg kell felelniük szeptemberig, miután az unió komolyabban veszi a privátszférát és adatvédelmet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról