Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 27. 12:09

Újságírók után kémkedett a TikTok

A kínai anyavállalat, a ByteDance négy, az Egyesült Államokban és Kínában dolgozó alkalmazottat bocsátott el újságírók információihoz való illetéktelen hozzáférés miatt, mindeközben az USA-ban elfogadták a tervezetet, ami már tényleg kitiltja a kínai videós appot a kormányzati eszközökről.

Újságírók utáni kémkedéshez használta fel a TikTok belsős auditcsapata a népszerű videós alkalmazást, írta meg belsős levelezésre hivatkozva a The Guardian, majd a Financial Times és a The Verge. A riporterek fizikai mozgásáról árulkodó helyadatokhoz a ByteDance alkalmazottai jogtalanul fértek hozzá. A műveletet vezető Chris Lepitakot ennek következményeként elbocsátották, aki egyben a cég belső vezető auditoraként is dolgozott, valamint a kínai manager, Song Ye is lemondott.

A dolgozók az egyes újságírók IP-címét is felhasználták ahhoz, hogy kiderítsék, egy helyen tartózkodnak-e a belsős információk szivárogtatásával vádolt alkalmazottakkal. A levelezések alapján a célpontok közé tartoztak a BuzzFeed, a Financial Times újságírói, és bár a próbálkozások nem hoztak eredményt, a ByteDance négy személyzeti tagja jogosulatlanul fért hozzá az információkhoz.

tiktok_kémkedés_újs

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A ByteDance vezérigazgatója, Rubo Liang csalódottságát fejezte ki, hozzátéve, hogy az eset tovább rontja az évek óta nemzetbiztonsági kockázatként emlegetett kínai cég megítélését. Ezzel ugyanis teljesen hitelét vesztette a cég korábban többször hangoztatott állásfoglalása, miszerint nem követ nyomon amerikai felhasználókat, hangsúlyozva a kormány tagjait, aktivistákat, közéleti szereplőket és újságírókat. Tovább árnyalja a képet, hogy projektben részt vett a vállalat biztonsági és adatvédelmi főnöke, továbbá a TikTok globális jogi megfelelésért felelős vezetője is tudott róla, nem mellesleg a ByteDance kínai alkalmazottai is jóváhagyták.

A Financial Times közleménye szerint teljesen elfogadhatatlan az újságírók utáni kémkedés, a munkájukba való beavatkozás vagy a források megfélemlítése. A Forbes elmondása szerint a ByteDance több újságíróját is megfigyelte, köztük olyanokat is, akik korábban a BuzzFeednél dolgoztak épp a TikTok adatvédelmi problémáival és kémkedéssel kapcsolatos ügyeken.

Washington és a TikTok kapcsolata régóta zaklatott, a törvényhozók és a Biden-kormányzat régóta hangoztatja a kínai vállalattal kapcsolatos biztonsági aggályait. A kongresszus hosszas huzavona után nemrég elfogadta a törvényjavaslatot is, amely megtiltja a kormányzati alkalmazottak számára a TikTok letöltését és használatát a kormányzati eszközökön, ez jelenleg még Joe Biden aláírására vár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról