:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 27. 12:00

Borsos bírság repülhet a TikToknak a britektől

Két éven át sérthette a TikTok az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényét, a brit adatvédelmi biztos hivatala eddig nem látott bírságot szabna a cég nyakába a kiskorúak adatainak nem megfelelő kezelése miatt.

27 millió fontnyi (29 millió dollár) pénzbírságra számíthat a TikTok az Egyesült Királyságban, miután a brit adatvédelmi biztos hivatala (ICO) előzetesen megállapította, hogy a vállalat két éven át megsértette a kiskorúak személyes adatainak védelmére vonatkozó törvényeket. A jogsértés a 2018. május és 2020. július közti időszakban történt, amikor az ICO szerint a vállalat szülői beleegyezés nélkül kezelte és dolgozta fel 13 év alatti gyermekek adatait.

A hatóság emellett úgy találta, hogy a TikTok nem adott elégséges és kellően transzparens tájékoztatást a felhasználóknak arról, hogy milyen típusú adataikat kezeli, ráadásul speciális kategóriába eső információkat is gyűjtött. Ebbe tartoznak az olyan érzékeny személyes adatok például, mint a szexuális irányultság, vallási meggyőződés, etnikai és faji származás, illetve különféle biometrikus adatok. Ez az összeg lehet az eddigi legnagyobb az ICO által kiszabott büntetések történetében, meghaladva a British Airwaysnek két éve kiszámolt 20 millió fontot, miután 2018-ban több mint 400 000 ügyfél személyes adatait veszélyeztették hackerek. 

Az ICO által kiszabható maximális bírság a TikTok globális éves forgalmának 4 százaléka lehet, a hatóság egyelőre még nem hozott végleges döntést, előtte meghallgatná a cég képviselőit is, 30 napos határidőt adott a válaszadásra. A TikTok közlése szerint nem ért egyet az ICO ideiglenes megállapításaival.

tiktoker

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A ByteDance tulajdonában lévő videós közösségi szolgáltatás egyre többször válik adatvédelmi vizsgálat alanyává, az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) 2019-ben 5,7 millió dolláros pénzbírságot ítélt oda a Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) megsértése miatt.

A TikTok nemrég kénytelen volt felfüggeszteni az adatvédelmi irányelvek tervezett módosítását is Európában, amivel lehetővé vált volna, hogy beleegyezés nélkül jeleníthessen meg célzott hirdetéseket a felhasználóknak. Mindeközben az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának egyik bírója engedélyezett egy TikTok elleni, szintén a gyermekek adatainak kezelésével kapcsolatos csoportos kereset jellegű pert, amit egy 12 éves lány kezdeményezett 2020-ban.

Hónap elején az ír adatvédelmi hatóság (DPC) szabott ki rekordösszegű bírságot a Meta csoporthoz tartozó Instagramra szintén kiskorúak jogtalan adatkezelése miatt, a közösségi óriásnak 405 millió eurós büntetést kell fizetnie, ami az adatvédelmi ügyekben született bírságok terén nem csak ír viszonylatban számít kimagaslónak. Ennél csak egy nagyobb összegű bírság volt eddig az EU-n belül adatvédelmi ügyben - ez a luxemburgi hatóság 750 millió eurós büntetése, melyet az Amazon kapott tavaly nyáron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.