Szerző: Koi Tamás

2022. december 8. 11:35

Aláírta a Pentagon az új felhős keretszerződést

Több hónapnyi csúszást követően végre aláírás kerülhetett az Amerikai Védelmi Minisztérium által kiírt felhős infrastruktúra-beszállítói keretszerződésre, miután a Pentagon megnevezte a kiválasztott beszállítókat.

Mondhatni kevéssé meglepő eredménnyel zárult az Amerikai Védelmi Minisztérium felhős infrastruktúra-beszállítói tendere, melynek révén öt nagy amerikai cég, az Amazon, a Google, a Microsoft és az Oracle nyújthat különböző szolgáltatásokat a Pentagon számára összesen kilencmilliárd dollár értékben.

A tender áprilisról decemberre halasztott eredményhirdetésének egyértelműen legnagyobb győztese az Oracle lehet, melynek termékstruktúrája számottevően eltér a három másik versenytársétól, illetve a felhőalapú megoldások piacán lényegesen kisebb szereplőnek minősül.

A Pentagon tavaly júliusban jelentette be, hogy felbontja a Trump-adminisztráció által 2019-ben megkötött, a Pentagon IT-rendszereinek gyökeres átalakítását célzó Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű keretszerződést, melynek értelmében egyetlen beszállító, a Microsoft szállíthatott volna felhős megoldásokat a hivatal számára.

pentagon_logo

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A JEDI elkaszálása után egy új felhős keretszerződés mielőbbi tető alá hozását ígérte a hivatal, mely elődjével ellentétben egy multi-cloud/multi-vendor szerződés lett, ezzel csökkentve a minisztérium informatikai rendszereinek kitettségét.

Ez lett a Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) projekt, melybe a Microsoft mellett eredetileg csak az Amazon kapott volna meghívást, miután a minisztérium korábbi álláspontja szerint ez a két cég képes csak az igényeknek mindenben megfelelő technológiát a szervezet rendelkezésére bocsátani - végül a beszállítói tender meghívásos fordulójában két másik jelentkezőt, az Oracle-t és a Google-t is alkalmasnak találták. 

Az eredményhirdetés alapján a fent nevezett felhőszolgáltatók úgynevezett IDIQ (indefinite delivery, indefinite quantity) szerződést kötöttek egymással, azaz a megrendelési keretből pontosan meg nem határozott mértékben részesülhetnek a nyertes cégek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról