Szerző: Koi Tamás

2022. március 30. 10:10

Késve nevezi meg felhős beszállítóit a Pentagon

A tervezettnél jóval nagyobb falatnak bizonyul az Amerikai Védelmi Minisztérium számára a hivatal által használt publikus felhőszolgáltatások kiválasztása. A szervezet az eredetileg tervezett áprilisi eredményhirdetést decemberre halasztotta.

Áprilisról decemberre halasztja a Pentagon a szervezet informatikai infrastruktúrájának modernizációs folyamatában kulcsszerepet játszó felhős beszállítói tender eredményhirdetését - jelentette be a védelmi minisztérium informatikai igazgatója kedden. A mintegy 9 milliárd dolláros keretösszegű tenderen a korábban egyszer már kiválasztott Microsoft mellett az Amazon, az Oracle és a Google is pályázott.

A szervezet tavaly júliusban jelentette be, hogy felbontja a 2019-ben megkötött, a Pentagon IT-rendszereinek gyökeres átalakítását célzó Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű keretszerződést, melynek értelmében egyetlen beszállító, a Microsoft szállíthatott volna felhős megoldásokat a hivatal számára.

pentagon

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Pentagon hivatalos indoklása szerint a szerződés tartalma a megkötése eltelt idő óta zajlott technológiai fejlődésnek és a megváltozott feltételeknek köszönhetően nem felel meg többé a minisztérium igényeinek.

A JEDI elkaszálása után egy új felhős keretszerződés mielőbbi tető alá hozását ígérte a hivatal, mely elődjével ellentétben egy multi-cloud/multi-vendor szerződés lett, ezzel csökkentve a minisztérium informatikai rendszereinek kitettségét.

Ez lett a Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) projekt, melybe a Microsoft mellett eredetileg csak az Amazon kapott volna meghívást, miután a minisztérium korábbi álláspontja szerint ez a két cég képes csak az igényeknek mindenben megfelelő technológiát a szervezet rendelkezésére bocsátani - végül a beszállítói tender meghívásos fordulójában két másik jelentkezőt, az Oracle-t és a Google-t is alkalmasnak találták. 

A kiválasztási folyamat során egyébként éppen négy beszállítót nevezhetnek meg, melyek a Pentagon részére felhős informatikai megoldásokat szállíthatnak majd ötéves időtávlatban, legfeljebb 9 milliárd dollár értékben - melyen a győztesek a keretmegállapodások alapján osztozhatnak majd.

a címlapról