:

Szerző: Koi Tamás

2021. július 7. 10:54

Felbontotta tízmilliárd dolláros felhős szerződését a Pentagon

Felbontotta az alig két éve megkötött, tízmilliárd dollár értékű felhős infrastruktúra szerződését a Microsofttal az Amerikai Védelmi Minisztérium. A Pentagon egyik legvitatottabb szerződését jogi úton próbálta támadni az Amazon, mely a most megszűnő szerződés helyébe lépő új projekt másik meghívottja lehet.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium szerdán bejelentette, hogy felbontja a 2019-ben megkötött, a Pentagon IT-rendszereinek gyökeres átalakítását célzó Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű keretszerződést, melynek értelmében egyetlen beszállító, a Microsoft szállíthatott volna felhős megoldásokat a hivatal számára. A Pentagon hivatalos indoklása szerint a szerződés tartalma a megkötése eltelt idő óta zajlott technológiai fejlődésnek és a megváltozott feltételeknek köszönhetően nem felel meg többé a minisztérium igényeinek.

A Pentagon a témában kiadott tegnapi sajtóközleményében leszögezi, a JEDI elkaszálása után most egy új felhős keretszerződés mielőbbi tető alá hozása a cél, mely elődjével ellentétben egy multi-cloud/multi-vendor szerződés lesz.

A Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) projektbe a Microsoft mellett az Amazon is meghívást kap, miután a minisztérium szerint ez a két cég képes csak az igényeknek mindenben megfelelő technológiát a szervezet rendelkezésére bocsátani. A közlemény ugyanakkor hozzáteszi, a Pentagon folyamatosan figyelemmel kíséri a piacot, hogy felmérje, más felhőszolgáltatók is beemelhetők-e a projektbe.

pentagon

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 10 évre szóló, 2019-ben megkötött JEDI a Microsoft egyik legnagyobb, amerikai kormányzati tendergyőzelmének számított, ám a redmondi cég nem sokáig örülhetett felhőtlenül a győzelemnek. Az Amazon felhős üzletága, az AWS ugyanis egy hónappal a 2019 októberi eredményhirdetést követően jogi úton megtámadta az eredményt. 

Az Amazon beadványa elsősorban arra épített, hogy a Pentagon az akkori amerikai elnök, Donald Trump befolyásának köszönhetően hagyta ki a JEDI-ből a céget, mivel Trump legendásan elfogult volt a kreatív adózási praktikákat alkalmazó Amazonnal, illetve különösen annak korábbi vezérigazgatójával, Jeff Bezossal szemben.

Az ügyben a Pentagon belső vizsgálatot is indított, ám az erről szóló több mint 300 oldalas jelentés szerint a Fehér Ház nem befolyásolta a tender eredményét, jóllehet a vizsgálatért felelős minisztériumi megbízott szerint az elnöki hivatal nem volt kifejezetten együttműködő az eljárás során.

A Microsoft tegnap kiadott hivatalos álláspontja szerint a cég tudomásul vette a Pentagon döntését, ám a cég úgy véli, a JEDI-t kísérő perpatvar alapján a reformra szorul a jogorvoslati eljárás ilyen ügyekben. Az Amazon üdvözölte a hivatali döntést, ismételten hangsúlyozva korábbi kifogását, miszerint a JEDI tender eredményéről külső befolyás hatására döntött a Pentagon.

A védelmi minisztérium egyelőre nem közölte a JWCC keretösszegét, a multimilliárd dollár értékű projekt azonban csak öt évről fog szólni, amiből az utolsó két év opciós időszak lesz majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.