Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 5. 13:21

Már felhőn keresztül támad a legtöbb kiberbűnöző

Átrendeződött a kedvelt belépési pontok toplistája az AtlasVPN friss jelentése szerint.

A koronavírus-járvány hatására számos cég működésének maradó pillérévé vált a távmunka, ám az általa hozott infrastruktúrabeli változások, például a felhőszolgáltatásokra való átállás a kibertámadások fókuszát is átmozgatta. Az AtlasVPN friss jelentése alapján a kiberbűnözők legtöbbször a felhőszervereket célozzák meg támadások indításakor, a megkérdezett szervezetek 41 százaléka jelentette első belépési pontként a felhőt, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Ez a tendencia nem meglepő annak függvényében, hogy a felhős kiszolgálók sok helyen felváltották a vállalati tulajdonban lévő szervereket, melyek 2021-ben még a vezető támadási vektornak számítottak, a 2022-es felmérésben pedig már a harmadik helyen szerepelnek (37), miközben a második helyre az üzleti e-mailek kerültek 40 százalékkal. Az egyéb kedvelt belépési pontok közt említhetők a távoli hozzáférésű szerverek (31%), az alkalmazottak tulajdonában lévő mobileszközök (29%), majd a DDoS-támadások (26%).

atlasvpn_felhő

Ugyan a felhőmegoldások szélesebb körben elterjedtek, a biztonsági stratégiák a vártnál lassabban reagálnak az új technológiákra: a vállalatok 48 százaléka legalább egy kibertámadást detektált az elmúlt 12 hónapban. Ugyan bár a kiberbiztonságra fordított kiadások 60 százalékkal nőttek, de a támadások száma mégis öt százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A vizsgált országok közül a holland cégek tűntek a leginkább érintettnek: a hollandok 57 százaléka számolt be az elmúlt év során tapasztalt kibertámadásról, őket követik a franciák (52%). Míg a vizsgált országok közül a brit vállalkozásoknál volt a legkevesebb kibertámadás, az összes támadás medián költségét tekintve (28 000 dollár) ők vezetik a toplistát.

Az adatok a Hiscox 2022-es kiberkészültségi jelentésén alapulnak, amihez kérdőíven keresztül gyűjtöttek válaszokat 5181 amerikai és európai, kiberbiztonsági stratégiáért felelős szakembertől nyolc országban 2021. november és 2022 január közt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról