Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 29. 10:22

Megtévesztően reklámozta a Google a Pixel 4 mobilokat

9,4 millió dolláros büntetést kapott a Google és az iHeartMedia, amiért partnerségük révén befolyásos személyek úgy népszerűsítették a Pixel 4-et, hogy valójában sosem használták. Az angol és spanyol nyelven futó reklámok megsértették az FTC és a hét állam fogyasztóvédelmi törvényeit.

Több mint 2,6 millió dollárt fizethetett a Google az iHeartRadio-nak és kétmillió dollárt más kisebb, összesen 11 rádióhálózatnak azért, hogy megtévesztő ajánlásokat közöljenek a Pixel 4 okostelefonokról. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elé került ügyben a keresőcég állítólag olyan műsorvezetők és influencerek szájába adta a mobilt méltató pozitív véleményeket, akik valójában sosem tesztelték a készüléket, közben mégis saját tapasztalatként számoltak be a használatáról.

A Google által előre megírt szövegekben többek közt az éjszaka készült fotók minőségét, a Night Sight Mode-ot, illetve a Google Assistant új képességeit emelték ki. Az FTC közleménye szerint azonban a Pixel 4 reklámokat bemondó műsorvezetők nem kapták meg a mobilokat a hirdetések rögzítése előtt, holott az iHeartMedia 2019 októberében bekérte az eszközöket. A keresőcég 2020 januárjában újabb reklámokat vett, de csak csekély mennyiségű tesztkészüléket tudott leszállítani.

google_pixel_4_telefomn

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bizottság szerint 2019 és 2020 során 29 ezer alkalommal kerültek adásba az angol és spanyol nyelven rögzített megtévesztő hirdetések. A Google-lel és az iHeartMedia-val kötött megállapodás értelmében mindkét félnek tartózkodnia kell a jövőben a hasonló megállapodásoktól, a feleknek összesen 9,4 millió dollárt kell fizetniük hét államnak.

A büntetés mértéke meglehetősen csekély, de mindenképp tovább rontja a big tech cég és a szabályozók közti feszült viszonyt A keresőcégnek a bíróságon a keresési és hirdetési gyakorlatai miatt is egyre többet kell felelnie, a hónap elején 400 millió dolláros bírság megfizetésébe egyezett bele, hogy rendezze 40 amerikai állam vádját, miszerint illegálisan követte a felhasználók helyadatait. A megállapodással végződő vizsgálat az eddigi legnagyobb olyan, több államon is átívelő fogyasztóvédelmi egyezség, amit főügyészek csoportja vezetett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról