Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 11. 12:33

A Spotify-jal közösködve lazul tovább a Google Play szorítása

A svéd streamingóriás a Google első partnere az USA-ban, ami alternatív fizetési megoldást alkalmazhat, így hamarosan minden androidos választhat, hogyan kíván fizetni a Spotify-előfizetéséért.

A Google márciusban jelentette be a „felhasználó által kiválasztott számlázás” próbaprogram indulását a fejlesztők számára, melynek célja, hogy a Google Play számlázási rendszere, a Google Play Billing mellett alternatív számlázási lehetőségek közül is választhassanak a felhasználók, amikor digitális árucikkeket vásárolnak. A keresőcég eleinte pár kiválasztott országban kezdte el tesztelni a megoldást, eddig az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban (tehát Magyarországon is), valamint Ausztráliában, Indiában, Indonéziában és Japánban, most pedig egy bővítéssel az Egyesült Államokra, Brazíliára és Dél-Afrikára is kiterjeszti a listát.

Az USA-ban az első nagyobb partner ebben a Spotify streamingszolgáltató, ami korábban többször is kritizálta a mobilplatformok óriásait, amiért azok visszaélnek domináns helyzetükkel, és nem adnak elég választási lehetőséget a felhasználók számára elektronikus fizetési rendszerek terén. A Spotify bejelentése szerint a következő hetek során egyre több országban jelenhet meg az alternatív fizetés lehetősége, ami egyébként a cég saját megoldása lesz.

27

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A próbaprogramban résztvevő fejlesztőknek több követelményt is be kell tartaniuk, például hogy az alternatív számlázási rendszer feleljen meg a fizetőkártya-iparági adatbiztonsági szabványoknak, illetve biztosítsanak ügyfélszolgálatot, hogy a jogosulatlan tranzakciók vitatására szolgáló eljárásokat elindíthassák az esetleges károsultak. Továbbá egyelőre csak nem játék típusú alkalmazások jogosultak a felhasználó által kiválasztott számlázás igénybe vételére.

A próbaprogramban résztvevő fejlesztőknek jutalékokat továbbra is fizetniük kell, de esetükben a fejlesztői díj az eddigi 15 százalékról 12 százalékra csökken. A vállalat ezzel a lépéssel az új uniós rendelkezéseknek tesz eleget, a díjcsökkentés ezért nem meglepő mód csak az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik (27 ország), idővel pedig a játékprogramokra is kiterjesztik, addig a továbbiakban is a Google rendszerén keresztül zajlik az értékesítés a játékok esetében.

a címlapról