:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 15. 12:36

Masszív összeget fizet a Google a helyadatok miatt

Továbbra is terítéken a felhasználók mozgásának követése, a keresőcég amerikai főügyészek előtt hajtott fejet.

Átláthatóbbá kell tennie a Google-nek az androidos eszközök helykövető gyakorlatainak működését azon felül, hogy összesen 391,5 millió dollárt fizet ki 40 amerikai államnak – jelentette be hétfőn Ellen Rosenblum oregoni főügyész. A megállapodással végződő vizsgálat az eddigi legnagyobb olyan, több államon is átívelő fogyasztóvédelmi egyezség, amit főügyészek csoportja vezetett.

Rosenblaum közleménye szerint a Google éveken át a profitot helyezte előtérbe a felhasználók biztonságával szemben, és illegálisan követte nyomon az Android-felhasználókat célzott hirdetések megjelenítéséhez. A problémakör lényegében ugyanaz, mint amit korábban is lehetett látni uniós perek esetében: a felhasználók hiába kapcsolják ki a helyelőzményeket, a vállalat mégis követi a helyadataikat.

google-adat

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ügyről 2018-ban közölt tényfeltáró cikket az Associated Press, azóta pedig már több pereskedésnek adott alapot. A keresőcég a múlt hónapban egyezett meg egy hasonló perben Arizonával 85 millió dollárban, de további helymeghatározással kapcsolatos felelősségrevonással néz szembe Washington, Indiana, Texas államokban. Így egyre több helyen mondják már ki, hogy a Google megsérti a fogyasztók megtévesztéséről szóló törvényt azzal, hogy helyadatokat gyűjtött mobilkészülékeken annak ellenére is, hogy a felhasználók nem engedélyezik a helybeállításokat, illetve amiért az ilyen típusú adatokhoz kapcsolódó beállítások és vezérlők elrendezése nem egyértelmű.

A Google az arizoniai ügy kapcsán a maga részéről megjegyezte, hogy azóta megváltoztatta adatgyűjtési szabályzatát, és közlése szerint továbbra is törekszik arra, hogy kevesebb felhasználói adatot gyűjtsön. A 2018-as botrányra reagálva tűzoltásként például bevezetett egy új beállítási lehetőséget, amivel a helyelőzmények, sőt még az internetes tevékenységlista is automatizáltan törölhetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.