Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 23. 10:50

A Google és az Apple mobilböngészőit vizsgálja a brit hatóság

A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) hivatalos vizsgálatot indított az Egyesült Királyság felhőalapú játék- és mobilböngésző-piacaival kapcsolatban versenyjogi aggályok miatt, terítéken természetesen a két óriáscég, az Apple és a Google piacfojtó gyakorlatai.

A brit versenyjogi hatóság (CMA) vizsgálni kezdte az Apple és a Google versenyfojtó hatását a mobilböngészők piacán, a két cég böngészőit együttesen a britek 97 százaléka használja. A hatóság többek közt arra kíváncsi, hogy a két óriás gyakorlatai mennyire fojtják el az egészséges versenyt a mobilos webböngészők piacán, illetve hogy az Apple az App Store-on keresztül hogyan korlátozza a felhőalapú játékokat kínáló szolgáltatások disztribúcióját.

A CMA szerint az Egyesült Királyságból több vállalkozás és webfejlesztő jelezte már, hogy úgy érzi, a Google és az Apple egyes korlátozásai komolyan hátráltatják a tevékenységüket. A vizsgálódást több versenytárs, így többek közt webfejlesztők, felhőjáték-szolgáltatók és böngészőfejlesztők is támogatják, akik szerint a jelenlegi helyzet korlátozza az innovációt, és vállalkozásaiknak jelentős plusz költségeket okoz.

antitröszt_google_apple_cma

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hatóság a júniusban közzétett előzetes vizsgálatban azt írta: az Apple és a Google túl nagy hatalommal bír a mobilpiacon, az Apple ráadásul nem engedi be áruházába saját böngészőmotorjának alternatíváit. Az Egyesült Királyságban jelenleg 800 ezren használnak felhőalapú játékszolgáltatást, de a mobileszközökön való disztribúció korlátozása visszaveti a szolgáltatások növekedését.

Sok szereplő kifogásolja, hogy az Apple korlátozásai jelentősen megnehezítik a brit piacra szánt innovatív appok fejlesztését. A Google szóvivője szerint az Android bármelyik más mobilplatformnál nagyobb választékot kínál alkalmazások és alkalmazásboltok terén, a felhasználók továbbá eldönthetik azt is, melyik böngészőmotort szeretnék használni. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt. ki Sarah Cardell, a CMA ideiglenes vezérigazgatója szerint, ha a vizsgálat során kiderül, hogy az aggályok megalapozottak, meg fogják tenni azokat a lépéseket, amelyekkel javíthatnak a verseny és innováció esélyein a piacon.

Az amerikai technológiai óriáscégek, köztük az Alphabet és az Apple egyre nagyobb figyelmet kapnak a brüsszeli, londoni és más országok versenyszabályzóitól. A Google Play Áruházat az EU és Nagy-Britannia trösztellenes hatóságai külön is vizsgálják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról