Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 9. 13:39

Egy korszak vége: hatalmas kirúgási hullám a Metánál

11 ezer dolgozót darál le a közösségi óriás, ami azt jelenti, hogy körülbelül 13 százalékkal csökken a munkaerőállomány. Zuckerberg magára vállalta a felelősséget a cég hanyatlásáért.

Szeptember végén érkezett a hír, miszerint a Metánál megkezdődnek a nagyobb léptékű, az aktív munkaerőállomány létszámát is érintő költségtakarékossági intézkedések, hogy a vállalat teljesíteni tudja a következő hónapokra kitűzött, 10%-os költségcsökkentési tervet. A drasztikusabb költségtakarékossági csomagról szerdán osztott meg részleteket Mark Zuckerberg vezető, és mint beigazolódott, már nem csak a rosszabbul teljesítő alkalmazottakat rostálják ki, hanem azokat is, akik jó vagy kiváló értékeléssel rendelkeznek.

A Meta a munkaerőállomány 13 százalékát építi le, ami több mint 11 ezer alkalmazottat érint, jelentette be Zuckerberg a belsősöknek küldött levélben, melyben úgy fogalmaz, hogy a vállalat történetében az egyik legkeményebb változásról döntöttek, mint vezető, vállalja a felelősséget az elmúlt időszakban történt hanyatló tendenciáért. Az elbocsátott szakemberek 16 hétnyi fizetést, plusz minden  egy év munkaviszony után további félhavi fizetést kapnak, emellett a Meta hat hónapig fedezi az egészségbiztosításukat.

A vezetőség emellett további intézkedésekkel szeretné hatékonyabbá tenni a működést, csökkentve a kiadásokat, továbbá a következő pénzügyi év első negyedévétől kezdve pár kivételtől eltekintve befagyasztja a toborzást. Szeptember végén a Meta állománya 87 ezer főből állt, ami lefedi az Instagramon, a Facebookon és a WhatsAppon is dolgozó szakembereket.

meta-layoff-header-scaled

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég belső kommunikációja fokozatosan készítette fel a munkavállalókat az előttük álló nehéz időszakra, egyben természetesen üzenetet küldve a piacnak. A cégvezetés májusban még csak a toborzás visszafogásáról beszélt nyíltan, júliusban pedig konkrétumokat is közöltek ezzel kapcsolatban. Mark Zuckerberg akkor azt írta a dolgozóknak, hogy a társaság legalább 30 százalékkal vágja vissza a felvenni tervezett mérnökök számát, az eredetileg tervezett 10 ezer helyett csak 6-7 ezer új dolgozóval bővül 2022 során.

Zuckerberg a nyáron közölte, a Meta-nak minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell majd helytállnia, mely elsősorban a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető, ugyanakkor a céget rendkívül érzékenyen érintette az Apple tavalyi adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás is. Ha ez nem lenne elég, a vállalatnak a nyakára nőttek a versenytársak is, így elsősorban a ByteDance-hoz tartozó TikTok, mely ma már egyértelműen a fiatal korosztály első számú közösségimédia-platformja.

A Meta teljes árbevétele 4%-kal, 27,71 milliárd dollárra esett vissza a harmadik negyedévben az előző évhez képest, míg működési bevétele 46%-kal, 5,66 milliárd dollárra esett vissza az előző évhez képest, ami aggasztja a befektetőket, csak úgy mint az, hogy rengeteg pénz megy el a metaverzumra. Zuckerberg a harmadik negyedéves jelentéskor a befektetőkkel azt is megosztotta, hogy a befektetéseket kis számú, magas prioritású területre összpontosítja a következő év során, ami azt jelenti, hogy míg egyes csapatokat jelentős mértékben bővíthet, addig a cég más részlegei zsugorodni fognak, vagy stagnálnak.

Október végén az Altimeter Capitals elnök-vezérigazgatója, Brad Gerstner nyílt levelet írt a vállalatnak, melyben kollektív módon a részvényesek nevében adott tanácsokat a nehéz időket élő közösségimédia-óriás első emberének. Ebben Gerstner többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a cég túl sokat költ bizonytalan projektekre és humánerőforrásra, illetve nem tesz meg minden tőle telhetőt azért, hogy a befektetők bizalmát visszaszerezze. 

A befektető hozzátette, bár az MI-re fordított kiadások és kutatás-fejlesztési projektek alapvetően jó és üdvözlendő iránynak tűnnek, a Meta még a metaverzum fejlesztésére irányuló összegeket leszámítva is óriási pénzt (csak 2022-ben 30 milliárd dollárt) öl a fejlesztési beruházásokba - éves szinten többet, mint az Apple, a Tesla, a Twitter, a Snap és az Uber együttvéve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról