Szerző: Koi Tamás

2022. október 27. 09:10

Akár tetszik, akár nem, jön metaverzum kora

Mark Zuckerberg, a Meta Platforms első embere minden eddiginél határozottabban védelmébe vette a metaverzum-projektet, mely elképesztő pénzeket emészt fel, miközben a projekt  megtérülése legjobb esetben is évtizedes távlatba kerül.

Igyekezett határozottan kiállni a metaverzum projekt mellett a Meta Platforms első embere, Mark Zuckerberg tegnap, miután a cég közzétette harmadik negyedéves, kifejezetten lehangoló számokat mutató üzleti eredményeit.

A cég körül láthatóan egyre fogy a levegő, a befektetők egyre türelmetlenebbek és idegesebbek, miután a metaverzum projektért felelős Reality Labs divízió vesztesége csak idén eddig elérte a 9,4 milliárd dollárt, miközben a Meta-nak egyébként is nehéz körülmények között kell helytállnia.

Nézzék, tudom, hogy sokan ellenzik ezt a befektetést, de az alapján, amit elmondhatok, azt tudom mondani, hogy ez egy nagyon fontos momentum lesz. Az emberek egy évtized múlva visszatekintve arról fognak beszélni, milyen fontos munkát végeztünk most

-hangsúlyozta Zuckerberg a negyedéves eredmények közzétételét követő konferenciahívás során.

zuck_meta

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A befektetők aggodalma mindenesetre nem teljesen alaptalan, mivel az eredmények ismertetésekor a cég közölte, minden jel arra utal, hogy a Reality Labs vesztesége 2023-ban tovább nő, dacára annak, hogy - egyelőre virágnyelven - egyre több nagybefektető ad hangot annak a véleményének, miszerint a részleg költségeit jelentős mértékben vissza kéne fogni.

A Meta teljesítménye ráadásul a metaverzum-projekt költségeit leszámítva is siralmas volt a harmadik negyedévben: a cég árbevétele 27,7 milliárd dollárt volt mindössze, ami 4%-os csökkenést jelent éves szinten, miközben a nettó nyereség több mint a felével, 9,19-ről 4,39 milliárd dollárra esett vissza.

Jóformán az egyetlen jó hír a tegnap közzétett jelentésben, hogy a kulcsfontosságú szolgáltatások ügyfélbázisa nőtt, így mostanra a Facebook, a WhatsApp és az Instagram egyaránt kétmilliárdnál több aktív ügyfelet számlál, emellett sikerült megfordítani a befektetők körében az év elején kisebbfajta pánikot okozó ügyfélszám-csökkenést a zászlóshajónak számító Facebook esetében.

Az árbevétel-csökkenést és a drasztikus nyereségcsökkenést a piac ezzel együtt is rendkívül negatívan fogadta, a Meta részvényeinek árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben szinte azonnal 20%-kal csökkent, ezzel a cég papírjainak értéke 2015 óta nem látott szintre zuhant vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról