:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 20. 12:51

Jól mennek a mainframe-ek az IBM-nél

Az előzetes elemzői várakozásokat felülmúlóan teljesített a harmadik negyedévben az IBM, részben ennek köszönhetően felfelé korrigálta az éves pénzügyi előrejelzést a cég.

A kihívásokkal teli gazdasági környezet dacára kifejezetten jól teljesített az idei harmadik negyedévben az IBM, mely tegnap tette közzé az időszakra vonatkozó pénzügyi sarokpontjait. A júliustól szeptember végéig tartó időszakra egyben azért is irányult a szokottnál nagyobb figyelem, mivel ez volt az első olyan, teljes negyedév, amikor a cég már szállította a vevőknek az áprilisban bejelentett z16 mainframe-eket.

Az elmúlt évek átalakítási folyamatait követően ma már jellemzően inkább szoftveres megoldásokat és szolgáltatásokat kínáló amerikai óriásvállalat teljes negyedéves árbevétele 6,5%-kal, 14,12 milliárd dollárra nőtt, valamelyest túlteljesítve a 13,51 milliárd dollárról szóló előzetes elemzői konszenzust. 

Az árbevétel-növekedés mellé ezúttal méretes, 3,21 milliárd dolláros veszteség társult, ez azonban szinte kizárólag menedzselt infrastruktúra-üzletág tavalyi kiszervezének, illetve az azzal járó egyszeri kiadásnak tudható be.

ibm_z16

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x)

Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x) Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

Az cég árbevételéhez ezúttal is a szoftvermegoldásokat szállító üzletág járult hozzá a legnagyobb mértékben, 5,81 milliárd dollárral, ami éves szinten 7,5%-os növekedést feltételez. A cég tanácsadási tevékenységekből származó bevétele eközben 5,5%-kal, 4,7 milliárd dollárra nőtt.

A legnagyobb mértékben a cég infrastruktúra szegmense tudott nőni a negyedév során, ez az üzletág 3,35 milliárd dollárt kasszírozott, ami 14,8%-os bővülésnek felel meg. Különösen jól teljesítettek az IBM új generációs mainframe hardverei, a z16-os sorozat, melynek májusi piacra dobását követően ez volt az első, teljes negyedéve a kínálatban. A z sorozatú rendszerek értékesítéséből származó árbevétel ennek megfelelően kiugróan magas mértékben, 88%-kal nőtt a negyedév során.

Az IBM egyelőre meglehetősen ellenállónak tűnik a piac többi szereplőjének eredményeit negatívan befolyásoló gazdasági környezettel, illetve annak hatásaival szemben: a cég részvényeinek értéke idén mindössze 8%-ot veszített az értékéből - a negyedéves eredmények közzétételét követően az IBM papírjai 4,4%-os pluszban zártak.

a címlapról