Szerző: Koi Tamás

2022. április 6. 10:59

Májustól szállítja a z16 mainframe-eket az IBM

Bejelentette legújabb, z16-os sorozatú mainframe-jeit az IBM. Az új rendszerekbe kerülő Telum processzor révén a gépi tanulásos műveletek dedikált egységet kapnak majd.

Rövidesen piacra kerülhetnek az IBM z-sorozatú mainframe-portfóliójának legújabb tagjai, melyek leginkább a mesterséges intelligencia-számítások terén hoznak majd jelentős előrelépést. A z15-ös szériát váltó z16-os sorozat emellett a kvantumszámítógépekkel végzett titkosítás-visszafejtési műveletekkel jóval hatékonyabb védelmet nyújt a gyártó szerint.

A z16-os mainframe-ek alapja a tavaly augusztusban bemutatott Telum, mely egyenként összesen nyolc darab magot tartalmaz, amelyek mély szuperskalár OoO (Out-of-Order) futószalaggal rendelkeznek. A magok órajele rendkívül magas, 5 GHz feletti, a hozzájuk tartozó L2 gyorsítótár mérete pedig darabonként 32 megabájt, ami a komplett chipet tekintve 256 megabájt gyorsítótárat jelent.

ibm_z16

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Telum legfőbb újítása a gépi tanulásos műveletek gyorsítása, amit a chipbe épített dedikált egységekre bíztak a mérnökök. Ez processzoronként legfeljebb 6 TFLOPs végrehajtási tempót jelent, amely 32 processzoros rendszer esetében már közel 200 TFLOPs-os számítási kapacitást jelent FP16-os, vagyis negyedpontosságú lebegőpontos műveleteknél. Az IBM szerint az új chip révén a z16-os rendszerek naponta akár 300 milliárd logikai következtetést lesznek képesek elvégezni bizonyos analitikai folyamatokhoz kapcsolódóan.

Az IBM ígérete szerint a gyorsító képessége firmware kiadások segítéségével bővíthető lesz. A gyorsító képességeit természetesen TensorFlow-n keresztül is ki lehet majd aknázni a Nagy Kék saját Deep Learning Compiler-e mellett.

A chip további érdekessége, hogy a magokhoz kapcsolódó másodszintű tárak ugyanis igény szerint harmadszintű tárként kombinálhatók, sőt, a komplett szervert tekintve akár negyedszintű cache-ként is összevonhatók. A rendszer legfeljebb nyolc darab processzort tartalmazhat, így az L4 cache kapacitása akár 2 gigabájtig is skálázható, amennyiben arra a végrehajtás szempontjából szükség van.

A z16-os rendszerek további újdonsága az új, Crypto Express 8S (CEX8S) nevű hardveres titkosító modul, mely a kvantumszámítógépek segítségével végzett visszafejtési kísérletek ellen is hatékony védelmet nyújt - állítja az IBM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról