Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 11. 10:52

Az IBM felhője is felugrott az Epyc-vonatra

Újabb prominens taggal bővült az AMD szerverprocesszorokra építő nagy felhőszolgáltatók köre: immár az IBM-nél is elérhető Epyc-alapú kiszolgáló.

HIRDETÉS

A felhőben komplett fizikai szerverként (bare metal) kínált megoldást elsősorban számításintenzív munkafolyamatokhoz ajánlja az IBM. A kétutas kiszolgáló egy pár harmadik generációs Epyc 7763 CPU-t tartalmaz, amely ezzel összesen 128 magon (és 256 darab szálon) képes végrehajtani. A szerver legfeljebb 4 terabájt memóriát, 10 darab NVMe diszket, illetve két 10 GbE hálózati vezérlőt tartalmazhat konfigurálástól függően.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

"Ügyfeleinknek kiemelten fontos a magas számítási teljesítmény, az új, 3. generációs AMD Epyc processzorok pedig biztosítják az általunk keresett magas szintű teljesítményt és skálázhatóságot. Az AMD-vel való együttműködésünk segített abban, hogy az IBM Cloud ügyfeleink számára a valaha elérhető legmagasabb magszámot és sávszélességet biztosíthassuk az egyes munkafolyamatokhoz" - mondta Suresh Gopalakrishnan, az IBM Cloud alelnöke.

Egyre népszerűbb az Epyc

Az IBM immár a sokadig olyan nagy felhőszolgáltató a sorban, amely számottevő mértékben épít az AMD legújabb szerverprocesszoraira. Alig néhány napja a Facebook jelentette be, hogy adatközpontjait a Milan kódnevű szériával bővíti. A kisebbik x86-os szereplő növekvő népszerűsége mögött az generációról generációra jelentősen javuló processzoros architektúra áll, melynek hála ma már a legtöbb felhős szereplő számításba veszi bővítésnél az Epyc-et.

Az AMD processzorok nagy előnye az akár 40-50 százalékkal is kedvezőbb birtoklási összköltség (TCO). A második generációval 45 százalékkal nőtt az egységnyi rackbe installálható magszám, azaz változatlan hely- és energiaigény, illetve ezzel együtt hűtés mellett érhető el jelentős bővítés, vagy igény szerint épp megtakarítás. Erre haraptak rá a nagy felhőszolgáltatók, amelyeknek a darabonként akár 10 000 dolláros processzoráraknál sokkal nagyobb fejfájást jelent a nem egyszer több 10 000 darabos telepítések megfelelő elhelyezése, illetve az energiahatékonyság.

A felhős környezetekben ugyanis a teljes birtoklási költség jelentős részét teszi ki az áramfogyasztás, ellentétben a klasszikus vállalati szerverekkel, ahol a TCO-t jobbára a szoftverköltségek és projektköltségek (pl. tanácsadási díjak) dominálják. A Google egyik korábbi nyilatkozata szerint már 20 százalékkal kedvezőbb költség/teljesítmény mutatóért váltanának egy kedvezőbb paramétereket kínáló szerverplatformra, akár csak egyetlen generáció erejéig.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.