Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 11. 10:52

Az IBM felhője is felugrott az Epyc-vonatra

Újabb prominens taggal bővült az AMD szerverprocesszorokra építő nagy felhőszolgáltatók köre: immár az IBM-nél is elérhető Epyc-alapú kiszolgáló.

A felhőben komplett fizikai szerverként (bare metal) kínált megoldást elsősorban számításintenzív munkafolyamatokhoz ajánlja az IBM. A kétutas kiszolgáló egy pár harmadik generációs Epyc 7763 CPU-t tartalmaz, amely ezzel összesen 128 magon (és 256 darab szálon) képes végrehajtani. A szerver legfeljebb 4 terabájt memóriát, 10 darab NVMe diszket, illetve két 10 GbE hálózati vezérlőt tartalmazhat konfigurálástól függően.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Ügyfeleinknek kiemelten fontos a magas számítási teljesítmény, az új, 3. generációs AMD Epyc processzorok pedig biztosítják az általunk keresett magas szintű teljesítményt és skálázhatóságot. Az AMD-vel való együttműködésünk segített abban, hogy az IBM Cloud ügyfeleink számára a valaha elérhető legmagasabb magszámot és sávszélességet biztosíthassuk az egyes munkafolyamatokhoz" - mondta Suresh Gopalakrishnan, az IBM Cloud alelnöke.

Egyre népszerűbb az Epyc

Az IBM immár a sokadig olyan nagy felhőszolgáltató a sorban, amely számottevő mértékben épít az AMD legújabb szerverprocesszoraira. Alig néhány napja a Facebook jelentette be, hogy adatközpontjait a Milan kódnevű szériával bővíti. A kisebbik x86-os szereplő növekvő népszerűsége mögött az generációról generációra jelentősen javuló processzoros architektúra áll, melynek hála ma már a legtöbb felhős szereplő számításba veszi bővítésnél az Epyc-et.

Az AMD processzorok nagy előnye az akár 40-50 százalékkal is kedvezőbb birtoklási összköltség (TCO). A második generációval 45 százalékkal nőtt az egységnyi rackbe installálható magszám, azaz változatlan hely- és energiaigény, illetve ezzel együtt hűtés mellett érhető el jelentős bővítés, vagy igény szerint épp megtakarítás. Erre haraptak rá a nagy felhőszolgáltatók, amelyeknek a darabonként akár 10 000 dolláros processzoráraknál sokkal nagyobb fejfájást jelent a nem egyszer több 10 000 darabos telepítések megfelelő elhelyezése, illetve az energiahatékonyság.

A felhős környezetekben ugyanis a teljes birtoklási költség jelentős részét teszi ki az áramfogyasztás, ellentétben a klasszikus vállalati szerverekkel, ahol a TCO-t jobbára a szoftverköltségek és projektköltségek (pl. tanácsadási díjak) dominálják. A Google egyik korábbi nyilatkozata szerint már 20 százalékkal kedvezőbb költség/teljesítmény mutatóért váltanának egy kedvezőbb paramétereket kínáló szerverplatformra, akár csak egyetlen generáció erejéig.

a címlapról