Szerző: Koi Tamás

2022. május 11. 10:10

Tartja magát a kvantum-ütemtervhez az IBM

A kvantum-számítástechnika fejlődési üteme, illetve a technológiát körülvevő hype leginkább az önvezető autózáshoz hasonlítható, legalábbis abból a szempontból, hogy a padlás tele van ígéretekkel és szép tervekkel, melyekből eddig vajmi kevés valósult meg praktikusan a gyakorlatban. Az IBM a nagy mondások helyett most már tényleg a fejlesztésekre kíván fókuszálni.

A kvantum-számítástechnika olyan, kibontakozó területe az informatikai iparnak, mely eddig meglehetősen kevés, konkrét vívmánnyal, vagy kézzelfogható termékkel volt képes előállni, a cégek ugyanakkor már ebben a szakaszban is élénk versenyt folytatnak egymással a leggyorsabb, és a leggyorsabban piacra kerülő kvantumszámítógép címéért. Az iparág egyik meghatározó szereplőjének számító IBM-nél úgy látják, a következő három év meghatározó lesz a kvantumszámítógépek kereskedelmi célú felhasználását illetően.

Hétfőn, cég Think konferenciáját megelőzően a vállalat vezérigazgatója, Arvind Krishna kiemelte, az IBM 2025-re olyan párhuzamosítási technológiákat vezethet be a területen, melynek köszönhetően a jelenleg elérhető megoldásokhoz képest sokkalta nagyobb, akár 4000 qubit teljesítményű kvantumszámítógépek készülhetnek, illetve ami talán ennél is lényegesebb, kerülhetnek végre kereskedelmi forgalomba.

18:50
 

IBM Quantum 2022 Updated Development Roadmap

Még több videó

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Bár Krishna az interjúban maga is belátta, hogy a kvantum-számítástechnikában rejlő valós lehetőségek egyelőre nem váltják be a korábbi ígéreteket, jó jel, hogy az IBM eddig képes volt tartani magát a 2020-ban bemutatott fejlesztési ütemtervhez, illetve az ellátási lánc problémái sem akasztották meg a folyamatot.

Így időben elkészült a 127 qubites Eagle, illetve idén érkezik a 433 qubites Osprey, jövőre pedig tovább folytatódik a Qiskit Runtime fejlesztése, illetve érkezhet a Condor, a világ első, univerzális kvantumprocesszora, 1000 qubit feletti teljesítménnyel.

Az új processzorokkal már a skálázhatóság problémáját is vizsgálja az IBM, 2025-re pedig megérkezhet a Kookaburra kódnevű kvantumprocesszor, melyekből egy új, párhuzamosítást biztosító kvantum kommunikációs linken keresztül egyelőre hármat tervez összekapcsolni a gyártó, ezzel egy 4158 qubites rendszert létrehozva.

a címlapról