Szerző: Koi Tamás

2022. október 19. 10:38

Új királyt rakott az Apple a médiaboxok trónjára

Ismét markáns jelét adta annak az Apple, hogy a többnyire olcsó egységekből álló tévés médiaboxok szegmensében uralni kívánja a piac felső szegletét. Az új generációs Apple TV számos ponton vonzóbbá vált elődjénél, miközben az árát sikerült lejjebb tornászni.

Tegnap az új iPadekkel együtt bejelentette tévéokosítójának új generációját az Apple. A nemes egyszerűséggel csak Apple TV-nek keresztelt kütyü a tévékre köthető, IP- és alkalmazásorientált médiaboxok meglehetősen népes táborában képviseli egyedüliként az Apple ökoszisztémát, a 4K-s változat immár harmadik generációjával.

Míg az előző generációs, tavaly áprilisban bemutatott Apple TV 4K alig hozott érdemi változást a 2017-es első változathoz képest (jellemző, hogy a megújult távirányító volt mind közül a legfontosabb újítás), az idei modellkínálat jóval több újdonsággal kecsegtet - köztük néhány, korábban fájónak titulált hiányosság is eltűnt végre.

Így például az új Apple TV modellekkel immár a Dolby Vision képszabványhoz hasonló elven működő HDR10+ is támogatottá vált, melynek leginkább az újabb, felső-, illetve felső-középkategóriás Samsung és LG tévékkel rendelkező felhasználók fognak örülni.

apple-tv-4k-hero-221018

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Bár a médiabox-funkcióhoz talán még az előző generációs modellben dolgozó A12 Bionic processzor teljesítménye is túlzásnak bizonyulhatott, az Apple az új változatban még magasabbra tekerte a teljesítményt azzal, hogy bekerült az Apple TV-be az iPhone 13 szériában debütált A15 Bionic.

A vállalat szerint mindez 50 százalékkal gyorsabb CPU és 30 százalékkal gyorsabb GPU számításokat eredményez, ezzel a felhasználói felület ha lehet még gördülékenyebbé vált, illetve a nagyobb számítási teljesítményt igénylő Apple Arcade játékok is gond nélkül futtathatók az eszközön.

Nem utolsósorban az új SoC lehetővé tette, hogy a gyártó a korábbi aktív hűtést passzívra cserélje, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a teljesítménynövekedés mellett az egység áramfogyasztása 30 százalékkal csökkent.

Az Apple ráadásul mindezt olcsóbban is kínálja a felhasználóknak, igaz, Magyarországon az elszálló árfolyamnak köszönhetően ez valódi árcsökkentésként nem jelenik meg - de legalább nem drágultak az eszközök. Hazánkban a korábbi, 64 GB-os típus áráért (79.990 Ft a hivatalos csatornákon) most már 128 GB-os háttértárral ellátott változatot lehet megvásárolni, míg az új 64 GB-os modell a korábbi 32 GB-os Apple TV áráért (71.990 Ft) szerezhető be. Fontos, hogy aki az olcsóbb változatot választja, annak ezúttal le kell mondani az Ethernet-csatlakozóról, illetve a Thread IoT-vezérlő protokoll támogatásról.

Az új Apple TV 4K november 4-én kerül a boltokba, a kizárólag HD-kompatibilis Apple TV HD ezzel párhuzamosan kikerül a kínálatból.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról