:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 19. 10:38

Új királyt rakott az Apple a médiaboxok trónjára

Ismét markáns jelét adta annak az Apple, hogy a többnyire olcsó egységekből álló tévés médiaboxok szegmensében uralni kívánja a piac felső szegletét. Az új generációs Apple TV számos ponton vonzóbbá vált elődjénél, miközben az árát sikerült lejjebb tornászni.

Tegnap az új iPadekkel együtt bejelentette tévéokosítójának új generációját az Apple. A nemes egyszerűséggel csak Apple TV-nek keresztelt kütyü a tévékre köthető, IP- és alkalmazásorientált médiaboxok meglehetősen népes táborában képviseli egyedüliként az Apple ökoszisztémát, a 4K-s változat immár harmadik generációjával.

Míg az előző generációs, tavaly áprilisban bemutatott Apple TV 4K alig hozott érdemi változást a 2017-es első változathoz képest (jellemző, hogy a megújult távirányító volt mind közül a legfontosabb újítás), az idei modellkínálat jóval több újdonsággal kecsegtet - köztük néhány, korábban fájónak titulált hiányosság is eltűnt végre.

Így például az új Apple TV modellekkel immár a Dolby Vision képszabványhoz hasonló elven működő HDR10+ is támogatottá vált, melynek leginkább az újabb, felső-, illetve felső-középkategóriás Samsung és LG tévékkel rendelkező felhasználók fognak örülni.

apple-tv-4k-hero-221018

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a médiabox-funkcióhoz talán még az előző generációs modellben dolgozó A12 Bionic processzor teljesítménye is túlzásnak bizonyulhatott, az Apple az új változatban még magasabbra tekerte a teljesítményt azzal, hogy bekerült az Apple TV-be az iPhone 13 szériában debütált A15 Bionic.

A vállalat szerint mindez 50 százalékkal gyorsabb CPU és 30 százalékkal gyorsabb GPU számításokat eredményez, ezzel a felhasználói felület ha lehet még gördülékenyebbé vált, illetve a nagyobb számítási teljesítményt igénylő Apple Arcade játékok is gond nélkül futtathatók az eszközön.

Nem utolsósorban az új SoC lehetővé tette, hogy a gyártó a korábbi aktív hűtést passzívra cserélje, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a teljesítménynövekedés mellett az egység áramfogyasztása 30 százalékkal csökkent.

Az Apple ráadásul mindezt olcsóbban is kínálja a felhasználóknak, igaz, Magyarországon az elszálló árfolyamnak köszönhetően ez valódi árcsökkentésként nem jelenik meg - de legalább nem drágultak az eszközök. Hazánkban a korábbi, 64 GB-os típus áráért (79.990 Ft a hivatalos csatornákon) most már 128 GB-os háttértárral ellátott változatot lehet megvásárolni, míg az új 64 GB-os modell a korábbi 32 GB-os Apple TV áráért (71.990 Ft) szerezhető be. Fontos, hogy aki az olcsóbb változatot választja, annak ezúttal le kell mondani az Ethernet-csatlakozóról, illetve a Thread IoT-vezérlő protokoll támogatásról.

Az új Apple TV 4K november 4-én kerül a boltokba, a kizárólag HD-kompatibilis Apple TV HD ezzel párhuzamosan kikerül a kínálatból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.