Szerző: Koi Tamás

2022. október 11. 09:58

Licencelhetővé teszi a Samsung az okostévés Tizent

Az okostévék piaca platformszinten jóval töredezettebb, mint az okostelefonoké, ahol ma már csak két ökoszisztéma versenyez egymással. A tévépiac egyik legnagyobb szereplője, a Samsung most arra tesz kísérletet, hogy saját rendszerét, a Tizent minél több gyártó számára licencelhetővé tegye, ezzel platformszinten megerősítse piacvezető pozícióját.

Az okostévék szegmensében korántsem beszélhetünk olyan kiforrott, domináns ökoszisztémákról, mint amilyen az okostelefonoknál az Android vagy az egyetlen rivális, az iOS, kis túlzással ahány gyártó, annyi operációs rendszer próbálja a vevők kegyeit keresni, miután az egyetlen, univerzális platformmal, a mostanra Google TV-vé avanzsált Android TV-vel a Google láthatóan nem tudta megváltani a világot. Az okostévé-piac legnagyobb szereplője, a Samsung most komoly lépést tett abba az irányba, hogy saját rendszerét, a Tizen OS-t még jelentősebb, megkerülhetetlen tényezővé emelje.

A dél-koreai multi tegnap bejelentette, hogy licencmegállapodást kötött több vezető tévégyártóval (ODM-mel), melyek a hozzájuk tartozó márkák televízióra a jövőben - akár még 2022-ben - telepíthetik az eddig Samsung-exkluzívnak számító Tizent.

tizen_tv2

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A megállapodásban részt vevő ODM-ek, az Atmaca, a HKC és a Tempo egyelőre csak egy-egy specifikus piacra gyártanak készülékeket olyan, Európa nagy részén ismeretlennek tűnő márkák égisze alatt, mint a Bauhn, a Linsar vagy éppen a Sunny, netán a Vispera - ezek eleinte Ausztráliában, Új-Zélandon, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában kerülnek forgalomba.

A licencmegállapodás országtól függően magába foglalja az összes Samsung-exkluzív okostévés szolgáltatás használatát, így a licencelt OS-t futtató tévéken elérhető lesz a Samsung saját videós platformja, a Samsung TV Plus, az univerzális tartalomajánló/tartalomaggregátor, illetve természetesen a Bixby kereső.

A Samsung idén ünnepli a Tizen OS tizedik születésnapját, jóllehet a rendszer korántsem futott be olyan fényes pályát, mint azt eleinte tervezték. A Tizen először az okostelefonok, majd nemrég az okosórák piacáról is teljesen kiszorult, a rendszer utolsó nagyobb hídfőállását az okostévés szegmens jelenti, ahol egyébként jelenleg mintegy 200 millió felhasználóval rendelkezik a platform, ezzel a Samsung rendszere a legnagyobb bázissal rendelkező okostévés ökoszisztémának minősül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról