Szerző: Koi Tamás

2022. október 11. 09:58

Licencelhetővé teszi a Samsung az okostévés Tizent

Az okostévék piaca platformszinten jóval töredezettebb, mint az okostelefonoké, ahol ma már csak két ökoszisztéma versenyez egymással. A tévépiac egyik legnagyobb szereplője, a Samsung most arra tesz kísérletet, hogy saját rendszerét, a Tizent minél több gyártó számára licencelhetővé tegye, ezzel platformszinten megerősítse piacvezető pozícióját.

Az okostévék szegmensében korántsem beszélhetünk olyan kiforrott, domináns ökoszisztémákról, mint amilyen az okostelefonoknál az Android vagy az egyetlen rivális, az iOS, kis túlzással ahány gyártó, annyi operációs rendszer próbálja a vevők kegyeit keresni, miután az egyetlen, univerzális platformmal, a mostanra Google TV-vé avanzsált Android TV-vel a Google láthatóan nem tudta megváltani a világot. Az okostévé-piac legnagyobb szereplője, a Samsung most komoly lépést tett abba az irányba, hogy saját rendszerét, a Tizen OS-t még jelentősebb, megkerülhetetlen tényezővé emelje.

A dél-koreai multi tegnap bejelentette, hogy licencmegállapodást kötött több vezető tévégyártóval (ODM-mel), melyek a hozzájuk tartozó márkák televízióra a jövőben - akár még 2022-ben - telepíthetik az eddig Samsung-exkluzívnak számító Tizent.

tizen_tv2

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A megállapodásban részt vevő ODM-ek, az Atmaca, a HKC és a Tempo egyelőre csak egy-egy specifikus piacra gyártanak készülékeket olyan, Európa nagy részén ismeretlennek tűnő márkák égisze alatt, mint a Bauhn, a Linsar vagy éppen a Sunny, netán a Vispera - ezek eleinte Ausztráliában, Új-Zélandon, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában kerülnek forgalomba.

A licencmegállapodás országtól függően magába foglalja az összes Samsung-exkluzív okostévés szolgáltatás használatát, így a licencelt OS-t futtató tévéken elérhető lesz a Samsung saját videós platformja, a Samsung TV Plus, az univerzális tartalomajánló/tartalomaggregátor, illetve természetesen a Bixby kereső.

A Samsung idén ünnepli a Tizen OS tizedik születésnapját, jóllehet a rendszer korántsem futott be olyan fényes pályát, mint azt eleinte tervezték. A Tizen először az okostelefonok, majd nemrég az okosórák piacáról is teljesen kiszorult, a rendszer utolsó nagyobb hídfőállását az okostévés szegmens jelenti, ahol egyébként jelenleg mintegy 200 millió felhasználóval rendelkezik a platform, ezzel a Samsung rendszere a legnagyobb bázissal rendelkező okostévés ökoszisztémának minősül.

a címlapról