Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 23. 09:44

Befutott a Google olcsó tévéokosítója

Kiadta új, csökkentett tudású tévéokosítóját a Google. Az új Chromecasttól elsősorban a 2020-ban az Android TV alapjaira épült Google TV platform további térhódítását várja a cég.

Új hardverrel egészítette ki a lassan egy évtizede piacon lévő Chromecast-családot a Google. A Chromecast with Google TV (HD) névre keresztelt eszköznek már a neve is árulkodik arról, hogy ezúttal valójában egy olcsóbb, nagyobb tömegeknek szánt médialejátszóról van szó, melyet gyakorlatilag egyedül az különböztet meg a 2020-ban bemutatott eredeti változattól, hogy 4K streaming helyett legfeljebb Full HD-ban támogatja a tartalmak lejátszását.

Az új Chromecast ezért éppúgy épül fel, mint közvetlen elődje, azaz a tévé HDMI portjába közvetlenül illeszkedő lejátszóegység mellé jár egy kézbe illő távirányító is - mely egyébként szintén 2020-ban került be a termékkínálatba, amikor a Google teljesen új alapokra helyezte az addigi tévéokosító-kínálatot. Így ez az eszköz lényegében már egy mini médialejátszó, mely a Google legújabb okostévés operációs rendszerét, a Google TV-t futtatja. 

chromecast_with_googletv_hd

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A 49 dolláros "csúcsmodellhez" képest jelentősen olcsóbban, mindössze 30 dollárért kínált Chromecast with Google TV (HD) feladata éppen az lehet, hogy az okostévés platformok körében a mobilos szegmenshez képest számottevő mértékben alulteljesítő Androidot népszerűbbé tegye (a Google TV valójában az Android TV operációs rendszer újradizájnolt felülete).

Az új Chromecastra - akárcsak elődjére, illetve a Google TV-t futtató okostévékre - ma ennek megfelelően nagyjából 10 ezer applikáció telepíthető, a globális sikerekhez ugyanakkor hiányzik a megfelelő lokalizáció, így a többi Google hardverhez hasonlóan a most bemutatott újdonság is csupán pár tucatnyi országban debütált, a Google TV-re épülő okostévék pedig hiába érhetők el szinte a világ összes országában, számos területen - így Magyarországon is - erősen korlátozott funkciókkal szolgál csak a platform.

Az android-alapú tévék és tévéokosítók (főként az előbbiek) egyébként Európában különösen közkedveltnek számítanak, így egyes felmérések szerint régiónkban az Android TV-alapú tévékészülékek eladása 2019-hez képest megduplázódott. A Google idén tavasszal közölt adatokat legutóbb a platform népszerűségéről, akkor a cég azt állította, hogy az Android TV ökoszisztéma addig globálisan 110 millió készüléket számlált.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.