Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 16. 11:19

Megérkezett az ARM új adatközponti üdvöskéje

Bejelentette új generációs, adatközponti termékekhez fejlesztett processzormagját az ARM. A Neoverse V2-t elsőként az Nvidia használja majd a korábban bejelentett Grace CPU SuperChip.

Tovább menetelne előre a szerverpiacon a brit ARM, mely az elmúlt időszakban fokozatosan igyekszik az okostelefon-piactól távolodva, több lábon állva megvetni a lábát olyan szegmensekben, melyekben az x86 erős hegemóniát élvez.

A most bejelentett Neoverse V2 magok legalább két éve, az előző generációs változatok 2020-as bemutatója óta fejlesztés alatt állhatnak, illetve immár bizonyos, hogy ilyen magokból tartalmaz majd 144-et az Nvidia korábban bemutatott, gigantikus teljesítményű adatközponti processzora, a Grace CPU SuperChip.

nvidia_grace
nvidia grace, neoverse v2 magokkal a fedélzeten

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Neoverse V2 magok egyik lényeges változása a V1 felépítéshez képest, hogy a magok immár négy, egyenként 128 bites SIMD futószalagon számolják a vektoros műveleteket a korábbi két futószalagos, 256 bites elrendezéshez képest. Emellett fontos változás, hogy a V2 esetében az elődhöz képest duplájára, 2 MB-ra nőtt a magonkénti L2 gyorsítótárak maximális mérete.

Az új architektúrára épülő első, eddig hivatalosan is megerősített termék, a Grace CPU SuperChip az Nvidia egyik kulcsterméke lehet 2023-ban, illetve a következő években. A márciusi GTC-n bejelentett chipzilla a tervel szerint két, építési fázisban lévő szuperszámítógépben mutatkozhat be, az egyik rendszert a svájci CSCS, a másikat pedig a Los Alamos-i LANL rendelte, összeállításukat pedig HPE alá tartozó Cray végzi majd. A CSCS állítja, az Alps névre keresztelt rendszert gépi tanulásos munkafolyamatok mellett tradicionális HPC-s számításoknál is kihasználják majd.

Az Nvidia Grace kapcsán mindenesetre rövidesen, a chipgyártó szokásos őszi GTC-jének keretén belül vélhetően még több részletet megismerhet a nagyközönség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról