Szerző: Koi Tamás

2022. június 1. 13:24

Beszállna az Arm-ba a Qualcomm

Ismételten megerősítette a Qualcomm azt a szándékát, hogy kész tulajdonrészt szerezni a brit Arm Ltd-ért akár konzorciumban is.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a japán többségi tulajdonos SoftBank rövidesen tőzsdére viszi, netán direkt értékesíti a brit Arm processzorarchitektúra-tervezőben képviselt tulajdonrészének egy hányadát. A cég és az Nvidia közti násztánc az év elején végül nem vezetett eredményre, azóta azonban több iparági szereplő is jelezte, hogy beszállna a szegmens megkerülhetetlen tényezőjének számító Arm-ba.

A jelentkezők közt ott van többek közt a Qualcomm is, melynek vezérigazgatója, Cristiano Amon egy a Financial Times részére adott interjújában ismételten megerősítette, hogy cége nem tett le arról, hogy részesedést szerezzen az Arm-ban, akár részvényvásárlás útján, akár a tulajdonossal kötött egyedi adás-vételi megállapodás alapján.

sd850

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Qualcommnál ugyanakkor - részben az Nvidia felsüléséből okulva - úgy látják, hogy az Arm működésének függetlensége csak akkor lenne biztosítható, ha több iparági szereplő konzorciuma szerezne résztulajdont a társaságban, melynek termékeit főként a mobilszegmensben használt processzorok esetében licencelik az iparág legnagyobb gyártói, beleértve a Qualcommot vagy akár a Samsungot.

Az amerikai processzorgyártó nem az egyetlen iparági szereplő, mely korábban felvetette a konzorciumi tulajdonszerzés lehetőségét az Arm esetében. Legutóbb éppen a világ második legnagyobb memóriachip-gyártója, a dél-koreai SK Hynix vezetése közölte március végén, hogy nyitott egy hasonló ötletre, de februárban Pat Gelsinger, az Intel első embere is utalt rá, hogy cége érdekelt lehet egy olyan konzorcium létrehozásában, mely beszállna az Arm-ba.

A japán SoftBank a vállalatcsoport üzleti évének jövő márciusi lezárásáig kívánja tőzsdére vinni az Arm-ot, a konkrét időzítés kapcsán ugyanakkor egyelőre nem közölt további részleteket a menedzsment. Részben a fentiek okán a SoftBank várhatóan az amerikai tőzsdére vezetné be az Arm-ot, melynek egyik feltétele, hogy a társaság székhelye az Egyesült Királyságból átkerüljön az Egyesült Államokba.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról