Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 31. 10:40

Búcsúzik a mobiltól a Facebook Gaming

Október végétől már nem lesz letölthető okostelefonokra különálló alkalmazás formájában a Facebook játékstreaminges fejlesztése, a szolgáltatás viszont továbbra is él, csak a közösségi oldalon belül.

Véget ér a 2020-ban indított Facebook Gaming mobilos verziójának támogatása, amivel a közösségi óriás a játékstreaming szolgáltatások mezőnyében próbált versenyezni, láthatóan nem túl kielégítő eredményekkel. Október 28-tól a Gaming már nem lesz letölthető iOS és Android rendszereken, illetve további frissítéseket sem kap, ám a játékfunkciókat a felhasználók továbbra is elérhetik fő Facebook mobilalkalmazáson keresztül. A cég közleménye szerint továbbra is az a cél, hogy összekössék a játékosokat a tartalomkészítőkkel, így az alkalmazáson belül a későbbiekben is lehet követni a kedvenc streamereket és csoportokat, ha valaki a Gaming szekciót választja, de a későbbiekben a mobil platformról lekerül a fókusz.

A már Meta néven működő egykori Facebooknak nem igazán sikerült megvetnie lábát az élő játékok piacán, így láthatóan nem éri meg belefeccölni több erőforrást a szükségesnél. A Streamlabs piackutató cég jelentése szerint az idei év második negyedévében a Facebook Gaming mindössze a játékstreamingekhez fűződő megtekintett órák 7,9 százalékáért felelt a piacon, ami a Twitch esetében 76,7 százalék, míg a YouTube-nál 15,4 százalék volt, tehát számottevő a különbség a nagy versenytársakhoz képest. A cég nem fűzött hozzá különösebb indoklást a rövidéletű mobilalkalmazása elkaszálásához. 

fb_gaming

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Nem a kék közösségi óriás az egyetlen, akinek nem megy annyira a piacon úttörőnek számító Twitch formulájának lemásolása: a Microsoft 2020-ban zárta be a Mixer streaming szolgáltatást, amit az sem tudott megmenteni, hogy millió dolláros szerződése volt Tyler „ninja” Blevins legendás Fortnite-játékossal. A Twitch népszerűségét legjobb eredménnyel megközelítő (de azért még így is távol álló) YouTube Gaming részlegének azért az utóbbi időben sikerült behúznia néhány tehetséget a streamingóriástól.

Asztali felületen a cég már korábban kivetette a hálóját a játékosokra, a közösségi oldal ugyancsak Facebook Gaming néven ismert felületén a The Verge adatai szerint 2018 és 2019 decembere között több mint háromszorosára nőtt a közzétett tartalmak összesített megtekintési ideje. A szolgáltatásra jótékonyan hatott a koronavírus-járvány, ami alatt sikeresebben tudott felfelé mászni a népszerűségi ranglétrán, de azóta a felhasználói bázis lassan lemorzsolódni tűnik, nem mellesleg a Meta is kemény időkre készül a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról