Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 18. 12:11

Erős lábakon áll Európa legnagyobb gaming-piaca

Egyelőre nem tapasztalhatók az amerikaihoz hasonló aggasztó jelek a német videojáték-piacon, ahol a tavalyi év erős növekedéssel zárult.

Miközben Amerikában egyes piackutatók az eladási adatokat nézve kongatják a vészharangot a videojáték-piac jövője kapcsán, Európa legnagyobb gaming felvevőpiaca kicsattan az egészségtől, legalábbis ami a tavalyi év teljesítményét illeti.

A német játékipari szereplőket tömörítő Games Industry Association most publikált statisztikái szerint Németországban tavaly közel tízmilliárd eurót tett ki a videojáték-piac teljes éves forgalma. Ebből 5,4 milliárd euró volt a játékeladásokból és az alkalmazásokon belüli vásárlásokból származó bevétel, 3,6 milliárd dollár a hardverértékesítés és négymilliárd dollár az előfizetésekből származó összeg - előbbi kettő rendre 19 és 18 százalékos éves növekedésnek felel meg.

playstation-gutscheine-kaufen-1280x720

A szövetség jelentése hozzáteszi, hogy a globális trendeknek megfelelően Németországban is erősödik a mobilszegmens az iparágon belül, így a teljes bevétel 55%-át már a mobilos játékok termelték, ami 22%-os éves növekedésnek számít. A mobiljátékokból egyébként összességében mintegy 2,7 milliárd euró folyt be, aminek túlnyomó részét, 2,6 milliárd eurót az alkalmazásokon keresztüli vásárlási tranzakciók során fizettek ki a német felhasználók.

A német videojáték-ipar ezzel párhuzamosan a piaci szereplők számát tekintve is egészségesen fejlődött 2021-ben. Így tavaly 786, videojátékokra szakosodott, vagy részben szakosodott cég működött Németországban, 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen cégek mintegy 7 százaléka egészen kicsi, 10 vagy annál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás, vagyis a német piacon kifejezetten nagy számban vannak jelen az indie-fejlesztők is.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról