Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 11. 11:26

Árban ugranak nagyot a Samsung új hajtogatható mobiljai

Bemutatta összehajtható készülékeinek újabb generációját a Samsung, néhány apró, de hasznos frissítéssel, többek közt szívósabb akkumulátorra, továbbfejlesztett kamerahardverre és jobb kijelzőkre számíthatnak a Galaxy Z Fold 4 és Galaxy Z Flip 4 vásárlói, ezen felül semmi extrára. A tavalyi modellekhez képest azonban magasabb az árcímke, mindkét készüléknél kb. 80 ezer forinttal. 

A Galaxy Z Flip 4 külseje nem változott sokat elődjéhez képest, a zsanér némileg karcsúbb, a gyártó emellett kiegyenesítette a korábban ívelt széleket is, amivel pár millimétert le tudott hasítani a készülék szélességéből és magasságából. A vastagság számottevően nem változott: a zsanérnál 17,1 millimétert, a kijelző végeinél 15,9 millimétert lehet mérni, ekkora rés marad akkor is, amikor a mobil csukott álapotban van, tehát még mindig nem lehet rés nélkül összehajtani a készüléket úgy, hogy ne jussanak be a szennyeződések a belső kijelzőre. (A Huaweinek ezt a feladatot egyébként már sikerült abszolválni a P50 Pockettel).

Összehajtott állapotban elöl kamerát és kijelzőt látni, a hátlapra pedig három kamera került, majd táblagép méretre hajtva felbukkan belül a szelfikamera is. Belül természetesen egy frissített lapkakészlet bújik meg a Snapdragon 8 Plus Gen 1 képében 8 GB RAM társaságában, ami gyakorlatilag a legtöbb idei androidos csúcskészüléket hajtja, ehhez társul Adreno 730 grafikus mag, és 28 vagy 256 GB (UFS 3.1) háttértár.

galaxyzflip

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A főkijelző továbbra is 6,7 hüvelykes, 1080 x 2640 pixel felbontású, 120 HZ-es képfrissítéssel és maximum 1200 nites fényerővel bír, és a gyártó állítása szerint 45 százalékkal strapabíróbb az elődnél a megerősített szerkezetnek és az erősebb ultravékony üvegnek köszönhetően. Az 1,9 hüvelykes külső kijelző mérete sem nőtt, szoftveres téren viszont fejlődött a jobb testreszabhatóságnak köszönhetően. Tartósság terén nincs változás, továbbra is IPX8-as vízállósággal és porállósággal rendelkezik a Flip.

A Z Flip 4-ben elérhető egy új FlexCam nevű funkció, amivel félig kinyitott állapotban, 75 és 115 fokos szögön belül lehet kényelmesen videókat és fotókat készíteni anélkül, hogy valaminek neki kéne támasztani, ezt a funkciót emeli ki "cool-faktorként" a dél-koreai cég. A hátlapi főegység egy 12 MP-es (f/1.8, Dual Pixel AF, OIS) kamera, míg a széleslátó kamera egy 12 MP-es (f/2.2, 123 fok látószög) egység. Az előlapi szelfikamera 10 megapixeles.

A tavalyi 3300 milliamperórás akkumulátort viszont sikerült növelni 3700 milliamperórára (ez éles használatban pár órányi különbséget jelent csak), ami vezetéken keresztül 25W-tal tölthető, anélkül 10W-tal, ami még mindig nem nevezhető gyorsnak a konkurensekhez képest, sőt. A hajtogatható modellek kategóriájában nem meglepő 999 dollárról indul, ami azért még mindig erősen az okostelefonok felsőkategóriáját jelenti. Itthon a 128 GB-os modellért 479 990 forintot, míg a 256 GB-os változatért 499 990 forintot kell majd fizetni.

Galaxy Z Fold 4


A negyedik generációs Fold sem tud felmutatni különösebben nagy újításokat, a külső szintén szinte változatlan, a zsanér közelében látható fémkeret méretét sikerült látható mértékben csökkenteni, de még mindig nem zárható össze teljesen a mobil rés nélkül. A belső, 120Hz-es képfrissítéssel dolgozó AMOLED 2X kijelző 7,6 hüvelyk maradt módosított, 21,6:8-as képaránnyal és 2176 x 1812 pixel felbontással. A külső kijelző 6,2 hüvelyknél nem nőtt tovább, 23,1:9 a képarány és 2316 x 904 pixel felbontás jellemez. Ez az első olyan Samsung mobil, ami a kifejezetten nagyképernyős eszközökre optimalizált Android12L operációs rendszert futtathatja.

Belülre a Fliphez hasonlóan Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chip került, Adreno 670 grafikus maggal és 12 GB memóriával, amihez 256 GB, 512 GB vagy 1 TB háttértár (UFS 3.1) kiszerelést lehet választani. Támogatott továbbá a Wi-Fi 6E, a Bluetooth 5.2. Az akkumulátor ezúttal egy 4400 milliamperórás telep, szintén nem túl kiemelkedő töltési lehetőségekkel: vezetékkel itt is legfeljebb 25 wattal, anélkül 10 wattal tölthető a készülék, ami ebben az árkategóriában már kiábrándítónak is mondható, hiszen egy közel egymillió forintos készülékről beszélünk.

raw

Kamerarendszer terén a Samsung maradt a Galaxy S22 hátlapján bevált felállásnál: egy 50 megapixeles széleslátószögű, egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű és egy 10 megapixeles teleobjektív érzékelő került rá.

Árak terén azonban jóval húzósabb számokat látni, mint a kagylómobilnál: a 256 GB-os változat esetében 779 990 forint, 512 GB-tal 839 990 forint, míg az 1 TB-os kialakításnál 944 990 forint az ajánlott hivatalos magyar fogyasztói ár. Ahhoz képest, hogy a tavalyi Galaxy Z Fold 3 legolcsóbb kiadása 699 900 forintról indult (és már az is drágának számított), ez egy erős ugrás, illetve a sminktükörre hajazó Galaxy Z Flip 3 is még 399 990 forintnál kezdődött, aminek utódja hazánkban már majdnem a félmilliót eléri. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy a forint jelenleg nem a legerősebb fizetőeszköz, a gazdasági helyzetet nézve számítani lehetett rá, hogy a tavalyi modellekhez képest magasabb lesz az árcímke, jelen esetben mindkét készüléknél kb. 80 ezer forinttal. 

A készülékek már előrendelhetők augusztus 25-ig, a boltok polcaira augusztus 26-án érkeznek meg.

a címlapról