Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 12. 12:02

Megérkezett az első hajtogatható Vivo telefon

Körülbelül nettó félmillió forintnyi jüanért kerül piacra a dizájn terén nem túl bátor, de korrekt hardverrel ellátott Vivo X Fold, egyelőre Kínában.

A foldable telefonok egyelőre a globális mobilpiac 0,5 százalékát fedik le, ami 2022-ben mérsékelten, de stabilan nő majd – írtuk nemrég piaci elemzések alapján. A Samsung idén várhatóan kiadja a Galaxy Z Fold 4 és Z Flip 4-et, de az Oppo, a Xiaomi és a Huawei is beizzítja újabb versenyzőit. A sorba csatlakozik a Vivo, méghozzá első modelljével, amit hétfőn jelentett be a gyártó.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Vivo X Fold szétnyitva egy méretes, 8,03 hüvelykes óriáskijelző, összehajtott állapotban pedig egy a 6,53 hüvelykes, 1800 x 2000 pixeles kijelző villan fel. Mindkét AMOLED-panel 120Hz-es, amik ultrahangos ujjlenyomat-olvasót is kaptak. A Samsunghoz hasonlóan a kínai cég is a Schott ultravékony Ultra Thin Glass (UTG) üvegborítását használja. A gyártó állítása szerint 300 ezer hajtogatást él túl az eszköz, ami meglehetősen több, mint az a 200 ezer hajtás, amit a Samsung ígér a legutóbbi generációs készülékeivel.

vivoxfold

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Belül egy Snapdragon 8 Gen 1 csúcslapka dolgozik 12GB RAM társaságában, és 4600 milliamperórás telep látja el energiával, ami vezeték nélkül 50W-os, vezetékkel 66W-os töltést támogat, utóbbi módon 37 perc alatt tölthető fel teljesen nulláról a mobil. A hátlapra egy 50 megapixeles főkamera (f/1.8), egy 48 megapixeles ultraszéles (f/2,2, 14 mm, 114 fokos látószög) egy 12 megapixeles kétszeres zoom kamera (f/2,4, 47 mm), illetve egy 8 megapixeles (f/3.4, 125mm) periszkópos kamera került. A két szelfikamera 16 megapixeles (f/2.5).

A Vivo a BBK Electronics része, ami alá öt nagy konzumer brand tartozik, rajta kívül még az Oppo, a OnePlus, a Realme és az IQOO. Az Oppo tavaly dobta piacra első foldable modelljét, a Find N-t, ami némileg kisebb, mint a Vivo X Fold. Egyelőre mindkét készülék csak a kínai piacon érhető el. A 12GB/256GB kiszerelésű Vivo X Fold ára 8999 jüanról indul, ami körülbelül nettó 500 ezer forintnak felel meg.

Ahogy korábban is írtuk a foldable piacról szóló összefoglalónkban: a legtöbb kínai gyártónak korlátozottak az értékesítési lehetőségei, azok várhatóan idén is elsősorban a kínai hazai piacon fognak megjelenni. Az értékesítési volumen növelése érdekében a kínaiak számára a legfontosabb feladat az alacsonykategóriás márkák imázsának leküzdése a tengerentúli piacokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról